Vikten av klamydiatest

Klamydia är en sexuellt överförbar sjukdom som faktiskt inte alltid ger några symptom, man kan alltså vara smittad av klamydia utan att ha ont någonstans eller känna av sjukdomen på något annat vis. Om du bär på den bakterie som orsakar klamydia innebär det att du i din tur även kan smitta andra, därför är det så viktigt att du testar dig. Om du inte behandlar din klamydia kan du på lång sikt drabbas av biverkningar som gör att det kan bli svårare att bli med barn eller att man till och med blir steril. 

Hemmatest för klamydia 

Ett enkelt och snabbt sätt att testa sig på är att göra ett hemmatest som du köper online. Hemmatestet är säkert och du kan beställa det online. Ofta tar det bara tio minuter att få resultat om du gör ett hemmatest för klamydia. Klamydia lyder under Smittskyddslagen vilket innebär att den anses vara allmänfarlig. Den smittar på många olika sätt och varje år drabbas nästan 40 000 svenskar av klamydia. Tidigast en vecka efter att man tror att man har blivit smittad kan man göra ett hemmatest. Eftersom sjukdomen kan orsaka så allvarliga konsekvenser ska du aldrig tveka att beställa ett klamydiatest online. 

Beställa klamydiatest online 

När du beställer ett klamydiatest online så får man hem ett så kallat hemmatest. Då kan du vara helt anonym och ett hemmatest är mycket diskret. Det är mycket enkelt att beställa ett hemmatest online. Det finns många olika sidor att beställa ifrån och hemsidorna är enkla att använda. En del hemmatest fungerar så att man tar ett urinprov som man sedan skickar till ett laboratorium för analys. Det brukar ta cirka en vecka att få svar på ett hemmatest. Det kan vara en lång vecka att gå och vänta på svar med mycket ångest inblandad. 

Hemmatest med snabba resultat 

Vill man ha resultaten på en gång så kan man beställa en speciell typ av klamydiatest online. Då behöver du inte vara orolig i flera dagar och vänta på resultatet. Du riskerar inte heller att ditt hemmatest tappas bort i postgången. Det kan också vara skönt att slippa gå till en vårdcentral och bli utfrågad om sexuell historik och sexuella förbindelser. Det finns till och med ett hemmatest där du har svar redan efter tio minuter. Testen skickas alltid i en anonym och diskret förpackning som inte visar att det rör sig om ett hemmatest för klamydia. 

Profilreklam – en ny typ av kommunikation

Profilreklam – en ny typ av kommunikation

Profilreklam är gåvor som företag ger till sina kunder för att helt enkelt marknadsföra sitt företag, en viss produkt eller tjänst. Alla företag bör vara noggranna med hur de spenderar sin budget och just profilreklam brukar vara ett väldigt billigt sätt att göra reklam på. Profilreklam fungerar på lite olika sätt. En funktion är att man vill koppla ihop företagen med någonting som är positivt. När du ger bort någonting gratis till en kund förstärker du den positiva bilden av ert företag. Alla blir tacksamma när de får en present. Tanken är att hitta en typ av profilreklam som kan användas av många olika människor under lång tid. 

Profilreklam har många namn 

Profilreklam kallas ibland för lite olika saker: presentreklam, giveaways och profilprodukter men man menar alltid samma sak. Det rör sig om produkter som ofta ges iväg som en liten present på till exempel mässor. Det kan vara en nyckelring, företagspenna, reflex, vattenflaska eller USB-minne. Profilreklam används också ofta vid större sportarrangemang eller musikevent. En del företag använder också profilreklam i direktmarknadsföring, till exempel när de gör reklamutskick som läggs direkt i kundernas brevlåda. 

Olika typer av profilreklam

Det finns en rad olika produkter som kan användas i profilreklam. Företagspennan brukar alltid nämnas i dessa sammanhang men det kan också röra sig om ett paraply, godis, t-shirts eller golfbollar. En linjal med ert företags logo kan användas både hemma och på jobbet. Linjalen kanske lånas ut till kollegor eller andra personer. Varje gång linjalen används exponeras din logo och företagets varumärke stärks. Har ni besökare på företaget kommer även de att se linjalen och ert varumärke. 

Att hitta rätt profilreklam 

En profilprodukt ska alltid passa in på det ni som företag tillverkar eller står för. Säljer ni högkvalitativa och lyxiga produkter måste er profilreklam passa in i denna profil. Då kan ni till exempel välja en necessär i skinn med er signatur på eller en kvalitativ t-shirt i ekologisk bomull med perfekt passform. Varje gång er kund har på sig t-shirten med er slogan på så kommer han eller hon att påminnas om ert företag. Varje gång hen går på stan eller ett köpcentrum kommer hundratalsmänniskor att exponeras för ert varumärke. Om ni ska lyckas i er profilreklam beror på många olika saker. Det är viktigt att föra statistik och göra en utvärdering för att se hur lyckad kampanjen blev. 

Damcykeln ett modernt påfund

Damcykeln ett modernt påfund

De första cyklarna utvecklades under tidigt 1800-tal, men var i princip uteslutande ämnade för män. De tidigare cyklarna var kända som “benskakare” och marknadsfördes som ett macho tillbehör. Faktum är att cykeln ansågs vara maskulin ända fram till 1890-talet, och detta hade flera anledningar – en av dessa var det faktum att man inte kunde sitta på sidan av sadeln, vilket kvinnor på den här tiden gjorde i hästsadeln. Den första cykeln var alltså inte en damcykel, utan cyklar framtagna för kvinnor är snarare ett modernt påfund.

Kvinnor som cyklades sågs som ett sexuellt hot

Cykling ansågs inte bara vara ett sätt för kvinnor att kunna röra sig fritt, utan cykeln spelade även en stor roll i kvinnornas sexuella frigörelse. Vissa människor trodde nämligen att om kvinnor cyklade omkring, skulle de plötsligt börja få orgasmer överallt (vilket på den här tiden förstås ansågs vara någonting negativt). Därför var det inte heller aktuellt för cykeltillverkare att ta fram någon särskild damcykel.

Alla sexister på 1800-talet var dock inte upprörda över tanken på att kvinnor skulle vara ute och träna. I en tidning rekommenderade några tänkare att en fördel med cykling vore att kvinnor skulle bli bättre lämpade mödrar. Kvinnor som bad om sin läkares godkännande att cykla riskerade dock även att informeras om att cyklingen kunde skaka om deras inälvor och göra dem mottagliga för allt från gikt till tuberkulos. Det fick även veta att de kunde drabbas av “cykelansikte”, vilket skulle förstöra deras skönhet, samt att de kunde bli hjulbenta av alltför mycket trampande på pedalerna. Trots detta fortsatte kvinnor att cykla.

Även om produktionen av världens första damcykel lät vänta på sig, rapporterade New York Times på 1890-talet att kvinnor i Paris snabbt kom in i cyklingen och hade anammat en särskild cykeldräkt, men att endast en kvinna hade vågat bära mamelucker medan hon cyklade i Newport (någonting hon endast gjorde på kvällstid). Dessa cyklande kvinnor ses idag som exempel på den nya kvinnan – en kvinna som inte nödvändigtvis ville föda barn, bli berövad möjligheterna till en karriär och sakna en politisk röst. Föga visste de att man i framtiden skulle ta fram en särskild damcykel för kvinnor!

Odla skägg – men glöm inte att vårda det

Trenden att låta skägget växa blir bara starkare och starkare. Men ett skägg som får växa helt fritt kan se ganska ovårdat ut. Fler och fler män investerar därför i olika typer av skäggvårdande produkter. Utbudet på marknaden blir bara större och större, i den här artikeln går vi igenom de viktigaste produkterna i skäggvård sortimentet!

Skäggschampo och skäggbalsam

Att rengöra skägget är en viktig del för att ditt skägg ska se fräscht ut. Smuts samlas hela tiden och kan ibland vara ganska svårt att få bort. Ett skäggschampo är ett speciellt schampo som är utvecklat för skägg och som inte torkar ut skäggstråna. Det rengör ordentligt och lämnar skägget mjukt och följsamt. Lider du av torrt skägg så rekommenderas att du använder skäggbalsam som tillför fukt och näring till skägget.

Skäggolja

Skäggolja bestar av närande oljor som är bra för både skägget och skäggbotten. De innehåller vitaminer och andra näringsämnen som ditt skägg behöver. Skäggolja motverkar och lindrar klåda och torr hud. De finns i flera olika parfymer så att du kan vara säker på att ditt skägg luktar gott. Föredrar du en naturlig doft så finns det också doftfri skäggolja. Man behöver bara några droppar som ska värmas mellan handflatorna innan man masserar in dem i ett lätt fuktigt skägg.

Skäggborste

Alla som köper skäggvård bör investera i en skäggborste. Det är ett fantastiskt tillbehör som tar hand om skägget på bästa sätt. Den används både för att reda ut skägget och för att få bort döda hudceller från skäggbotten. Skäggborsten ger ett naturligt men samtidigt vårdat utseende. En skäggborste ska man alltid använda tillsammans med skäggolja för att uppnå bästa resultat. De bästa skäggborstarna har svinborst och handtag i päron- eller körsbärsträ.

Färga skägget: en del i din skäggvård

Det är ganska vanligt att skägget inte har samma färg som ditt huvudhår. Grå strån i skägget kan göra att man ser mycket äldre ut än vad men egentligen är. Om man varit blond när man var yngre så kan skägget ofta skifta i rött. Vill man av någon anledning färga sitt skägg så finns det speciell skäggfärg att köpa. Man ska alltid välja en färg som är nära sin naturliga färg. Sedan applicerar man färgen i skägget och väntar några minuter. Skägget ska sedan fuktas och man gnuggar bort den färg som finns kvar på huden med fingertopparna. Skulle det fortfarande finnas färg kvar på huden så kan man använda en kräm, då blir huden också len och mjuk.

Här finns allt som krävs för aktiv skäggvård.

Överfallslarm och andra sätt man skyddar sig på i andra länder

Överfallslarm och andra sätt man skyddar sig på i andra länder

Att människor känner sig otrygga är ett universellt problem. Det är förstås bättre och sämre i olika länder, men om man tänker sig att Sverige är ett av de bättre länderna i världen, kan man förstå att det finns många andra som känner sig minst lika otrygga som vi gör. Frågan är om överfallslarm är lika populära i andra länder som här i Sverige.

Lagar och regler i Sverige

I Sverige är överfallslarm relativt populära. Detta beror på att vi är väldigt begränsade i vad vi får lov att använda för att försvara oss. Att skrämma någon med ett högt ljud kan tyckas vara lite lite om man jämför med andra länder, men det är ofta ganska effektivt. 

Att bära med sig kniv eller ett knogjärn är inte tillåtet på allmän plats i Sverige. Är man under 21 år gammal får man inte ens lov att äga dylika saker. I många andra länder är detta dock helt lagligt och till och med uppmuntras.

Pepparspray är inte heller lagligt i Sverige, inte utan speciellt tillstånd. Det finns dock andra typer av försvarssprayer som är lagliga som fungerar i princip lika bra.

I vissa länder, som i USA, får man i många stater lov att bära vapen som pistoler och andra skjutvapen. Detta kan tyckas vara extremt, speciellt om man jämför med i Sverige där vi som mest kan skydda oss genom överfallslarm och försvarsspray. För alla typer av skjutvapen i Sverige krävs tillstånd och det är i regel inte speciellt lätt att få. Det går inte att motivera genom att hävda att du behöver det för att försvara dig till exempel.

Överfallslarm och andra sätt att skydda sig

I många länder som är långt ifrån lika trygga som Sverige, är överfallslarm intressant nog inte alls lika vanligt. I vissa länder i Sydamerika till exempel, där rån och mord är mycket vanligare än här, förlitar de sig mer på appar och larm som går direkt till polisen istället. Överfallslarm som låter högt är inte alls lika populärt. I många fattigare länder är invånarnas liv betydligt mer inskränkta än vad våra liv är i Sverige. Det är inte helt ovanligt att polisen dessutom är korrupt, vilket gör att anmäla ett överfall svårt. I dessa länder säger man ofta att om någon vill råna dig, så ska du bara ge dina ägodelar utan att försöka försvara dig. För försöker du dig på någon form av självförsvar är risken att allt eskalerar och rånarna har ofta lite att förlora. Inga ägodelar är värt ditt liv.

Nå dina drömmars horisont

Vad kan vara viktigast för människan? Kan materiella ting som ständigt går att uppdatera stå högt i kurs? Allt kostar pengar och hur lätt glider inte de surt förvärvade slantarna genom våra fingrar. Tänk om du tveklöst kunde köpa allt du önskade. Det kan du genom hårt arbete men det tar lång tid. Låt istället slumpen avgöra om du är en vinnare. Du är bara sju nummer från den absoluta lyckan. Upplev spänningen med Lotto. Välkommen till ett spel där drömmar kan besannas.

Det slumpmässiga lotteriets uppkomst

I årtusenden har Lotto förekommit.  När den beryktade stjärnan tändes för tvåtusen år sedan över ett stall i Betlehem hade en av profeterna trotsat Gud hela sjuhundra år tidigare. Det var Jona som styrde sin båt i motsatt riktning än den Gud önskat och därför straffades resan med en storm. Sjömännen skyllde på varandra vem som orsakat stormen och ett slumpmässigt lotteri togs i bruk för att hitta den skyldige. Där finner vi, enligt myten, lotteriets uppkomst. Långt innan medeltiden spelades det renodlade turspelet i Kina men färdades till Europa. Ingen förkunskap krävdes. Ännu mindre skicklighet. Endast tur behövdes. I en mörk gränd kunde fattigdom vändas till rikedom. Likaså kunde satsade sekiner från förgyllda salar bana fri väg till rännstenen.

Ett smutsigt hasardspel blir rumsrent

Ibland tar det lång tid att tvätta bort skamfilat rykte.  När aristokratin, utan tänger rörde vid spelet hade mänskligheten vandrat en bra bit in i artonhundratalet.  Lotto förstatligades och chansen att spela hem lycka med endast sju nummer hade blivit rumsrent.  Svenskarna har fått spela sedan nittonhundra åttio som det första spelet utan anknytning till någon sport.  Nu, nära fyrtio år senare är Lotto fortfarande ett populärt spel med stora vinstsummor i potten.  Vem som helst kan bli vinnaren. Två dagar i veckan får alla sin chans.  Två dagar i veckan står någon på tur att bli en vinnare. Prova du också. Genom att spela på nätet kan du öka dina chanser till vinst genom att det är alltid öppet, dragningar sker hela tiden. Det är bara att välja casinobonus, lägga in en mindre peng och så är du igång.

Hur mycket sträckfilm behövs egentligen?

När det kommer till användning av sträckfilm och att förstå hur mycket film som egentligen krävs, är det viktigt att förstå att mer inte alltid är bättre! Även om modern sträckfilm är tillverkad på ett sätt som gör den stretchig, är den inte alltid framtagen för att sträckas ut till en viss grad eller av de anledningar du föreställer dig.

Det är viktigt att känna till detta och du bör alltid ha det i åtanke när du avgör hur mycket sträckfilm som är tillräckligt. Svaret på frågan “Använder mina anställda rätt mängd sträckfilm?” är en mångfacetterad sådan och svaret beror till stor del på dina specifika behov. Med hjälp av nedanstående information kan du dock få ytterligare insikt i hur man avgör den optimala mängden film som ska användas.

Vad avgör hur mycket sträckfilm som är optimalt?

När man ska avgöra hur mycket film som krävs, är det viktigt att anpassa mängden utifrån varje enskild last och vilken typ av sträckfilm som används. Man bör alltid ta hänsyn till viktiga faktorer såsom:

 • Rullens längd
 • Pris per kilo
 • Hur väl filmen står emot riv- och stickskador

Utöver filmens egenskaper bör du även ta hänsyn till lastens egenskaper, såsom:

 • Lastens vikt
 • Är lasten kubformad eller ojämn?
 • Behöver du spänna fast lasten på pallen?
 • Är varan större eller mindre än själva pallen?

Med dessa faktorer i åtanke bör du steg för steg avgöra hur mycket sträckfilm som krävs för lasten:

 1. Börja med att säkra lasten i pallen. Se till så ingen sträckfilm släpar i marken.
 2. Välj rätt typ av sträckfilm utifrån faktorer som pris och kvalitet.

Är tunnare sträckfilm bättre?

Många företag använder sig av tunnare sträckfilm för att spara pengar. Tunnare film innebär dock inte alltid en kostnadsbesparing, utan kan istället innebära en minskad motståndskraft mot riv- och stickskador. Eftersom det kan vara svårt att upptäcka hål i sträckfilmen, undviker många medarbetare dessa genom att helt enkelt applicera ytterligare lager film.

Genom att medarbetarna kompenserar för den tunnare filmen kan därmed konsumtionen av sträckfilm istället öka, vilket istället innebär en kostnadsökning. Därför är tunnare sträckfilm inte alltid bättre.

Få din pension att växa med PPM!

Få din pension att växa med PPM!

Många av oss har planer på vad vi ska göra när vi är pensionerade. Någon vill till solen och stranden andra drömmer om ett lugnt liv på det svenska landet. Men vad vi än vill göra är pensionen viktigt. Här berättar vi om hur ni kan säkra er pension genom premiepensionen.

Så här beräknas din premiepension

När du har valt att gå i pension, är det dags att börja använda premiepensionspengarna (PPM). Din pension för nästkommande år beräknas genom att pengarna på ditt premiepensionskonto divideras med ett delningstal. Detta delningstal är baserat på en prognos som tar hänsyn till din förväntade återstående livslängd, ränta och driftskostnader. Beloppet delas därefter med tolv, vilket ger det månadsbelopp som du får ut i premiepension. Premiepensionen utgör 13,5 procent av din allmänna pension, övriga 86,5 procent utgörs av din inkomstpension. Inkomstpensionen är beräknad på din inkomst du har gjort under ditt arbetsliv. Utöver denna allmänna pension kan också eventuell tjänstepension och eget sparande tillkomma.

Premiepensionens betydelse ökar

PPM-fonderna har varit med om två rejäla börskrascher – dels IT-kraschen i början av 2000-talet och dels finanskrisen 2007-2008. Under dessa år var den genomsnittliga värdeutvecklingen för PPM-fonderna väldigt negativ. I övrigt har värdeutvecklingen på våra premiepensionskonton i genomsnitt varit ganska god.

Förra året hade Sveriges pensionärer i genomsnitt 76 900 kronor på sina PPM-konton. I genomsnitt betalades 410 kronor i månaden ut i premiepension 2015, den högsta utbetalningen av premiepension under samma år uppgick till 4 374 kronor per månad. Med andra ord kan en aktiv förvaltning av din PPM innebära extra tusenlappar per månad under din pensionering. Pensionssparare som inte varit aktiva med sitt PPM och sparat sin premiepension på det statliga alternativet har i genomsnitt cirka 85 000 kronor på sitt PPM-konto. Pensionssparare med en egen fondportfölj har mer än det dubbla på sitt PPM-konto: cirka 185 00 kronor. Med andra ord har premiepensionen en enorm betydelse för människors pension och om alla satsar aktivt på PPM kommer den allmänna pensionen öka i framtiden, något som vi alla vill eftersom vi antagligen kommer leva längre. Redan idag närmar sig pensionsspararna dubbel kontobehållning i jämförelse med pensionärerna. Med tanke på att pensionssparare fortsätter att avsätta 2,5 procent av sin lön till premiepensionen, kommer detta glapp naturligtvis att fortsätta öka. Alltingen tyder även på att PPM kommer gå med en positiv värdeutveckling. Detta innebär att den genomsnittliga utbetalningen av premiepension kommer att öka med tiden. I framtiden kommer PPM sannolikt vara en viktigt och stor del av den totala månatliga pensionsutbetalningen.

Advisor är fondförvaltaren som gör att din pension växer stadigt och ger störst chans till en lovande pension.

Hemlarm: så spenderar du lagom

Hemsäkerhet är alltid en investering som är värd sina pengar. Ett skydd för dig själv samt dina nära och kära är svårt att sätta ett pris på, men genom att omsorgsfullt välja hemlarm utifrån ett antal faktorer kan du få det mesta värdet för dina pengar. Med hjälp av nedanstående tips kan du undvika att spendera för mycket pengar på produkter och tjänster för hemsäkerhet.

Identifiera ditt behov av hemlarm

Börja med att diskutera ditt behov med en försäljare av hemlarm. Oavsett om du bedriver ett enskilt hushåll, är nybliven förälder, ensamstående förälder eller en del av en större familj finns det en lösning som passar dina specifika behov. Nyblivna föräldrar kan till exempel vilja ha kameraövervakning i barnkammaren för att övervaka sitt barn och eventuella barnvakter. Om du är ensamstående kan du istället föredra en mobil lösning som gör det möjligt för dig att titta till din bostad när du reser, jobbar över eller är ute på nöjen.

Tänk långsiktigt

När du ska investera i ett hemlarm bör du tänka långsiktigt och fundera över vilka framtida behov som kan tänkas uppstå, i takt med att dina barn växer upp eller din livsstil förändras. Du kan ofta göra besparingar med hjälp av ett komplett paket med tjänster. Om du har tänkt flytta framöver kan det vara bra att hitta en leverantör av hemlarm som erbjuder en flexibel lösning.

Jämför kostnad och kvalitet på hemlarm

Läs gärna igenom omdömen om utrustning och försäljare av hemlarm, så kan du enklare avgöra om det i långa loppet är värt att betala lite extra för högre kvalitet eller om det billigare alternativet är fullgott. Idag kan många produkter inom hemsäkerhet installeras av dig som användare, men genom att anlita ett proffs för installationen säkerställer du att din utrustning är optimerad och du kan även få råd om hur du använder systemet.

Vanligtvis är det värt kostnaden att ha larmet kopplat till en tjänst som övervakar ditt hem dygnet runt. För familjer vars hem har räddats av telefonister som skickat efter hjälp vid inbrott och bränder medan familjen var borta innebär denna tjänst i slutändan en besparing.

Utbildning i HLR – ett enkelt sätt att rädda liv

Utbildning i HLR – ett enkelt sätt att rädda liv

HLR, hjärt-och lungräddning, är en förstahjälpenbehandling som man ger för att sätta igång andningen och hjärtat hos någon. Om du går en HLR utbildning kan även du göra HLR nästa gång någon behöver det, och på så vis rädda liv.

Genom att få hjärt-och lungräddning snabbt ökar chanserna avsevärt för att någon ska överleva ett hjärtstopp. Därför är det viktigt att människor går HLR utbildningar. På så vis behöver man inte vänta de där värdefulla minuterna på att ambulansen kommer, utan människor kan få hjälp av sina medmänniskor på en gång, för att sedan avlastas av ambulanspersonalen.

Hur ser en HRL utbildning ut?

En utbildning i HLR kan se ut på många olika sätt, och utformas ofta efter de behov du, din arbetsplats, organisation etc. har.

En HRL utbildning kan typiskt sätt innehålla:

 • Information om hur man kan förebygga olycksfall och hur man exempelvis skapar säkrare arbetsplatser där det sker färre arbetsplatsolyckor.
 • Lär dig vad det första du bör göra är när du kommer till en olycksplats.
 • HLR, hjärt- och lungräddning, det vill säga bröstkompressioner och inblåsningar.
 • Luftvägsstopp: lär dig vad du ska göra när någon sätter i halsen
 • Lär dig stoppa blödningar.
 • Vad gör du om en person är medvetslös men andas? Lär dig lägga en person i stabilt sidoläge.
 • Lär dig hur du bäst larmar.
 • Och sist men inte minst: lär dig hur du organiserar människor på en olycksplats. När det är många människor på en olycksplats är det lätt att man antingen blir handlingsförlamad eller att det blir rörigt. Det är då viktigt att någon kan ta kommandot och att andra personer lyssnar och följer instruktioner.

Viktigt att tänka på!

Åtgärder vid hjärtstopp, luftvägsstopp med mera ser ofta olika ut beroende på om det gäller barn eller vuxna. Tänk därför på att lära dig båda, och om du arbetar med små barn är det viktigt att lägga extra fokus i din HLR utbildning på hur du ger hjärt-och lungräddning och annan hjälp till barn.

Tveka inte att boka en HRL utbildning till dig, din organisation eller din arbetsplats. HRL utbildningen tar ofta bara mellan två och fyra timmar, och det är en investering som kan rädda livet på människor. Utbudet HLR-utbildningar i Stockholm är stort och för den intresserade behöver det inte vara svårt att erhålla den kompetens som behövs. För många står arbetsgivaren för dessa utbildningar som ett led i att trygga vardagen för alla inblandade. Det finns också en rad organisationer som verkar för att främja dessa kunskaper. Det gör stor skillnad om allt fler känner till hur man går till väga för att rädda liv! Oavsett om du befinner dig i Stockholm eller någon annan stad, finns åtskilliga tips på webbplatsen.