Kamerabevakning hemma – Detta bör du tänka på

Kamerabevakning hemma – Detta bör du tänka på

Har du planer på att sätta upp kamerabevakning hemma? Välj rätt produkt och tänk på vilka regler som gäller.

Lagar och regler för kamerabevakning

Kamerabevakning i ditt eget hem är alltid lagligt. Detsamma gäller i din trädgård, i ditt garage osv. Men detta enbart så länge som du är ägare av marken. Står garaget på din gård kan övervakning sättas upp. Det är däremot inte lagligt att montera kamera i bostadsrättsföreningens gemensamma garagelänga. Så länge som kameran enbart filmar vad som är i huset, eller på gården, så behövs inget tillstånd.

Bevaka utomhus eller inomhus?

Vad är målet med att montera upp kamerabevakning? Är det att minska risken för inbrott och skadegörelse eller för att ha koll på att katterna mår bra? Självklart spelar målet med övervakningen roll i val av kamera. Det är även möjligt att koppla samman flera kameror (både ute och inne) och på detta sätt få en helhetsbild vad som händer.

Kostnad = Kamera plus abonnemang

Det är lätt att enbart se på kostnaden för själva kameran. Men i de flesta fall tillkommer ett abonnemang.

 • Abonnemang för molntjänst

Om filmerna sparas på en molntjänst kan det vara gratis upp till en viss nivå. Men för att kunna spara filmer under en längre period kan abonnemang behöva tecknas.

 • Larmoperatör

För högst säkerhet bör kamerabevakning vara en del av komplett hemlarm. Ett larm med bland annat inbrottslarm, brandlarm och rörelsesensorer. När larmet aktiveras kommer även dessa kameror att sända material till larmoperatören som därmed har god information innan beslut tas för åtgärd.

Hur mycket det kostar med abonnemang hos en larmoperatör kan variera beroende på vilken lösning som efterfrågas. Ska det exempelvis vara fria utryckningar eller ska en summa betalas varje gång väktare behöver åka till platsen?

Kontrollera Wifi innan

Kamerabevakning kräver internetuppkoppling och oftast WiFi. Kontrollera därför att hemmets WiFi når till den plats där kameran förväntas sättas upp. Ta en mobil, dator eller surfplatta och provsurfa i närheten av monteringsplatsen. Vid problem med uppkoppling kan en extra WiFi-punkt behöva monteras upp. Kom ihåg att kameran ska sända video i hög kvalité och därmed kräver mycket stabil internet. Finns möjlighet att koppla in kameran via kabel kan detta vara ett alternativ. Men det är inte alla kameror som har denna anslutningsmöjlighet.

Fakta om företagsförlagd HLR utbildning i Stockholm

Fakta om företagsförlagd HLR utbildning i Stockholm

Företagsförlagd HLR utbildning innebär att ett utbildningen genomförs i företagets egna lokaler. Därmed kommer det utbildare dit som tar med sig allt material som behövs för en grundlig genomgång av HLR. Att boka företagsförlagd utbildning inom Stockholm innebär bland annat att transporttiden minimeras för de som ska gå kursen.

Fördelarna

 • Tar mindre tid

Om de som utbildar i HLR kommer till företaget och utför hela utbildningen på plats behöver de anställda inte åka iväg till någon annan lokal. Därmed sparas tid då de bara lämnar sina arbetsuppgifter några minuter för att vara på plats i utbildningslokalerna.

 • Anpassat efter företagets behov

Genom att genomföra en HLR utbildning ges goda kunskaper att kunna rädda liv. Men det är en mycket stor skillnad på att träna HLR på en docka, under ordnade former, och att göra det i en stressad situation.

När alla har genomgått grundutbildningen kan därför olika scenarier spelas upp för en mer realistisk övning. Kanske har någon fallit ihop i köket och behöver hjälp. Nu får de anställda även träna på att lokalisera närmaste hjärtstartare, påkalla hjälp osv. Att genomföra träning i lokalerna skapar ytterligare trygghet.

Välja företag för HLR utbildning inom Stockholm

Det är stor skillnad på de utbildningar som erbjuds i Stockholm. Därmed är det viktigt att som kund faktiskt kontrollera vilka som erbjuder utbildningen och vad som ingår i priset.

Vilken utrustning används?

Detta är en punkt som skiljer sig stort mellan de företag i Stockholm som erbjuder HLR utbildningar. För att träna luftvägsstopp på ett så realistiskt sätt som möjligt rekommenderas att träning sker på luftvägsstoppsvästar. För att HLR är det bästa alternativet halvkroppsdockor. När det kommer till träning på hjärtstartare ska dessa övningsattrapper se exakt lika ut (och låta exakt lika) som de riktiga.

Ingår E-kurs som repetition?

E-kurs är en digital HLR utbildning som allt fler företag börjar erbjuda. Det innebär att deltagarna kan se en film, följa instruktionerna och få kunskaper inom hjärt- och lungräddning. Det kan vara ett bra sätt att bli introducerad inom ämnet alternativt som repetitionskurs. Därmed ett sätt att kunna uppdatera kunskaperna när och var som helst.

Vilken annan service erbjuds?

En del företag erbjuder enbart utbildning, andra även försäljning och service av hjärtstartare och träningsprodukter. Generellt är det lättare att enbart ha kontakt med ett företag vad som än önskas inom personlig säkerhet och första-hjälpen.

Sugen att prova infraröd bastu? Här är alternativen

Sugen att prova infraröd bastu? Här är alternativen

Infraröd bastu är sannerligen på tapeten just nu. Det pratas mycket om dess fördelar och hur mycket man än letar är det svårt att hitta några nackdelar. Några av dom hälsofördelar som ofta nämns är:

 • Bättre blodcirkulation
 • Slätare hud
 • Stärkt hjärt- och kärlkondition

Är du sugen att prova på att basta i en infraröd bastu? Då finns det flera alternativ. Läs mer här!

Spa- eller sportanläggningar

Många spaanläggningar har valt att installera en infraröd bastu och att besöka en sådan är ett bra sätt att få prova på den. Det finns även en del sportanläggningar, så som gym, som erbjuder sina medlemmar att basta infraröd bastu om det finns en sådan att tillgå. Kolla runt online för att se om det finns någon anläggning med IR-bastu där du bor, och boka in dig på ett härligt besök!

Portabel IR-bastu

Den infraröda bastun har som sagt blivit omåttligt populär – så populär att det faktiskt finns att få tag på modeller i portabelt miniformat. Dom kan nästan liknas vid ett litet tält som man kryper ner i och stänger dragkedjorna om sig för en stunds skön avkoppling.

Huvudet lämnas utanför ”tältet” i friska luften och den portabla varianten av infraröd bastu ska ha samma effekt på kroppen som en ”vanlig” infraröd bastu. Praktiskt, eller hur? En perfekt sak att börja med för den som vill utforska dom många hälsofördelarna.

Investera i en egen infraröd bastu

Har du provat alternativ ett och två, eller kanske bara ett av dom, och känner att du inte kan få nog av att basta infraröd bastu kan du alltid investera i en egen. Idag finns ett stort utbud av olika modeller och storlekar på marknaden och installationen kunde inte vara enklare.

Det som gör dessa modeller så enkla är att dom köps som byggsatser, eller till och med färdigmonterade, och behöver bara ställas på plats och kopplas in i ett eluttag för att fungera. Redan ett par timmar efter köpet kan du njuta av din första bastu.

Kanske har du en gammal klassisk bastu som inte kommer till användning längre – då kan du alltid konvertera den till en infraröd bastu. Det befintliga basturummet är perfekt att använda som det är – plocka bara bort aggregatet och ersätt det med dom speciella infrapanelerna och vips har du fått en helt ny bastu – i dubbel bemärkelse.

Teambuilding Stockholm

Teambuilding Stockholm

En teambuilding kan fungera på många olika sätt och i flera olika varianter. Det kan vara allt från fotbollslag, företag eller projektgrupper som ska arbeta tillsammans under en tid som ser ett behov av att träffas och bättra på samarbetsförmågan. Teambuilding i Stockholm är oerhört lätt att hitta på en rad olika platser och går att göra både roligt och spännande. 

Exempel på teambuilding i Stockholm

 • Sjukamp på Gröna Lund
 • Åka Segway
 • Spela bumperball
 • Åka RIB-båt i skärgården 
 • Fångarna på fortet vid Vaxholm
 • Matlagningsaktiviteter 
 • Konferenser 

Att lista exempel på vad man göra för att få ihop en bra teambuilding kan man göra i all oändlighet. Faktiskt något så banalt som att få folk att sitta fast i en hiss tillsammans kan visa sig öppna upp trassliga relationer och få folk att samarbeta eller reflektera över saker ihop.

Att få till en lyckad aktivitet kräver visst förarbete. Att spela bumperball (en version av vanlig fotboll men där deltagarna tar på sig stora plastdräkter som ser ut som bollar som gör att man studsar runt mot varandra och på marken utan att skada sig) kanske inte är för en äldre skara människor. Att målgruppsanpassa aktiviteterna är därför viktigt, men det kan också fungera som en utmaning att göra just det omvända. Att sätta extremt city-vana människor i en miljö där de ska överleva tillsammans i skogen med endast tält och spritkök sätter definitivt samarbetsförmågan och uppfinningsrikedomen på prov.

Att få folk att tycka bättre om varandra 

Det är extremt vedertaget och har visats i massor av studier såväl inom det militära, bland proffsidrottare och ner till det mindre företaget att aktiviteter vid sidan om arbetet får personer att se varandras andra sidor och i slutändan tycka bättre om varandra. Och tycker man bra om varandra jobbar och spelar man också bättre tillsammans.

Att satsa på teambuilding kan för vissa mindre företag verka som en stor utgift men det bör istället ses som inventering och att investera i sin personal och få dem att trivas tillsammans har både sociala och ekonomiska uppsidor i slutändan. Teambuilding i Stockholm är oerhört lätt att hitta på en rad olika platser och går att göra både roligt och spännande.

När behövs konstruktionsritningar

nar-behovs-konstruktionsritningar

Konstruktionsritningar är ett utav alla de viktiga dokument som krävs för att starta ett bygge. För att få starta ett bygge krävs bygglov, vilket är det främsta användningsområdet för konstruktionsritningar. I Boverkets konstruktionsregler beskrivs det hur konstruktionsritningar bör vara utförda. För att en konstruktionsritning ska gälla måste den följa olika krav på bärförmåga, stadga och beständighet. Beroende på erfarenheten och kunskapen hos utföraren så skiljer sig ritningarna åt. Som regel är de mer detaljerade konstruktionsritningarna bättre. De innehåller all information om ett bygges olika komponenter och hur byggets ska utföras på ett riktigt och säkert sätt.

När behövs konstruktionsritningar?

Konstruktionsritningar är bra att ha i många olika situationer. De innehåller viktiga instruktioner om byggets alla delar och är mycket bra att ha som instruktion för den som utför bygget. Där ritningen verkligen spelar roll är i det tekniska samrådet som krävs i mer komplicerade byggen inom en kommun. I kommuner med tätbygd finns ofta en detaljplan över hur byggen ska utföras med olika krav på nybyggen. Då är det viktigt att konstruktören av ritningen tagit hänsyn till dessa riktlinjer, annars kommer ett bygglov inte utfärdas.

Processen hos Bygglovstjänst

Bygglovstjänst är ett företag som arbetar med just detta – att rita konstruktionsritningar för olika byggen. Processen hos dem ser ut som följande;

 1. Offert
 2. Insamling av nödvändiga dokument
 3. Framställning av konstruktionsritning
 4. Leverans av dokument
 5. Eventuell kontakt med hantverkare

Innan arbetet börjar ger Bygglovstjänst en offert via telefon (1). För att påbörja processen krävs de skisser eller ritningar som gjorts på det tänkta bygget (2). I nästa steg framställer konstruktörerna en giltig konstruktionshandling (3), vilken sedan skickas till kunden (4). Om kunden så önskar kan företaget ta kontakt med hantverkare som kan utföra arbetet (5).

Anledningar att välja Byggtjänst

Byggtjänst garanteras kunderna ett startbesked från kommunen. Detta tack vare erfarna konstruktörer som följer kommunens direktiv. De ansvariga ser till att redovisa beräkningar på bygget och framställer kompletta bygghandlingar som är redo att användas. Med ett stort kontaktnätverk menar de på Bygglovstjänst att kunden inte behöver ta kontakt med fler parter, utan kan lita på att rätt kontakter ges oavsett situation och behov. På detta sätt sköter företaget hela processen; från första ritningar till bygge.

Vad du inte får veta om din parterapi

Funderar du på att gå i parterapi, eller gör ni det redan? Det finns ett par saker som terapeuten sannolikt inte berättar – eller något som de säger, med förhoppningen att ni inte ska göra som han eller hon säger. Det kanske inte är alla, men en parterapeut i Stockholm berättar att följande saker är något som många parterapeuter ”försöker” med.

De försöker luras

Terapeuten i Stockholm berättar att hon ibland säger åt klienterna att de inte får vara intima tills nästa gång de ska träffas – att de helt enkelt inte ska röra varandra. Det hon egentligen hoppas på är att de ska misslyckas med just det, och istället förenas i att göra det förbjudna.

Hätska argumentationer kan vara något gott

Terapeuten i Stockholm säger att hon älskar när par argumenterar i väntrummet innan sin parterapi. Detta eftersom det är ett tecken på att de åtminstone bryr sig om varandra fortfarande. Om någon av dem, eller om båda i paret, verkar vara likgiltiga, så blir hennes jobb betydligt svårare.

Prata inte med vänner

Att prata om problem i förhållandet med en vän kan kännas skönt, men det kan också göra saker och ting sämre. Terapeuten säger att man aldrig bör tala om saker i förhållandet med vänner, som man inte har redan har talat med sin partner om.

Gå och lägga sig arg? Inga problem

Hon säger också att det inte behöver vara dåligt att gå till sängs medan man fortfarande är upprörd. Snarare menar hon att det är bättre – om man försöker lösa allting innan man går och lägger sig, finns en risk för alldeles för lite sömn, och att man är tjurig dagen efter. Hon föreslår istället att man går och lägger sig arg, vilar gott, och sedan försöker lösa problemet dagen efter.

Illavarslande tecken

Terapeuten i Stockholm tar upp framförallt tre saker som är ett tecken på att det inte bådar gott för paret: att de pekar finger mot varandra, kallar varandra för fula saker och när ingendera av klienterna kan ta på sig även det minsta lilla ansvar för situationen som uppstått.

Hemlarm – är det alltid värt det?

Precis som många försäkringar, är ett hemlarm något man köper i hopp om att det inte ska behöva användas. Faktum är att ett hemlarm kan jämföras med en försäkring på vissa sätt – du betalar en mindre summa, ofta regelbundet, för att du ska känna dig tryggare i vardagen. Någon som har haft direkt praktisk nytta av ett hemlarm skulle nog ha svårt att argumentera för att man inte skulle ha det. Samtidigt kanske det inte alltid är värt den extra utgiften för vissa husägare.

Fakta från amerikanska källor pekar på att ett hemlarm kan vara mycket hjälpsamt. Samtidigt finns det saker som pekar på att det kanske inte alltid går att rättfärdiga – speciellt om man lever på en liten budget. Källan påstår till exempel att 73 % rånare uppger att de hade rånat ett hus, även fast det hade ett larm.

Samtidigt säger samma källa att ett hem utan ett säkerhetssystem är två till tre gånger mer troligt att bli rånat. Hur denna fakta går ihop med det första påståendet är kanske svårt att förstå, vid en första anblick. Vidare har studier av FBI visat att hemlarm och andra säkerhetssystem för hemmet minskar risken för att bli offer för rånare med 15 gånger. De berättar även om hur 85 % av tillfrågade poliser uppger att de tror att ett hemlarm hjälper att avstyra rånförsök.

Källan påstår också att inbrotten har minskat globalt – närmare bestämt med 53 % de senaste tio åren.

Fördelar med hemlarm

Det finns olika funktioner och typer av larm som erbjuds för hemmet. Skaffar du ett larm som är kopplat till larmcentral, är en stor fördel att du direkt får kännedom om när något sker med ditt hus. Om du är borta, kan larmcentralen skicka väktare eller polis som kan ta hand om situationen.

En annan fördel är, som nämns kort ovan, att larmet i sig är avskräckande för tjuvar. Chansen finns att ditt hus kanske var föremål för ett tänkt inbrott, men skonades när rånarna upptäckte att det fanns ett larm. Ett annat exempel på ena fördel är att du får kännedom om när någon går in i, och går ut ur, hemmet. Det här kan lämpa sig särskilt bra om du har barn.

Men är det alltid värt det? Troligtvis inte. Men det är upp till var och en att avgöra.

Hur ska man installera golvvärme?

De senaste tio åren har fastighetspriserna stigit rejält runt om i landet. Bortsett från en prisnedgång under 2016-2018 som var som kraftigast i Stockholm har priser på både lägenheter och småhus stigit konstant.

Renovering

Om man bor i ett gammalt hus och fått en bra värdeökning kan det ibland vara intressant att renovera. Ett sätt att både minska driftkostnader i huset och att höja mysfaktorn är genom att installera golvvärme. Här går vi igenom fördelar och nackdelar som familjen Andersson i Farsta utanför Stockholm (fiktiv familj) stötte på när de skulle bestämma sig för hur de skulle lösa golvvärmeinstallationen.

Göra jobbet själva

I det här fallet kände man sig ganska händiga och funderade på att göra hela jobbet själva. Istället för att anlita en golvläggare som både skulle ta bort det gamla golvet, fräsa spår för värmeslingor, dra slingor och lägga nytt golv skulle man kunna spara stora pengar på att kavla upp ärmarna.

Nackdelar med att göra allt själva

Man insåg snabbt problematiken med att göra allt själva. Den här gamla villan i Farsta hade en vacker fiskbensparkett från 1920-talet och för att bevara den i gott skick behövdes hjälp från en riktigt kunnig golvläggare.

Ta in en firma

Det är alltid enkelt att lägga ut jobbet. Ta kontakt med några golvläggare som verkar seriösa, ta in offerter och sen köra igång med den som verkar bäst. Tyvärr räcker det inte med en golvläggare för att dra värmeslingor utan den installationen måste göras av en behörig elektriker. Därmed måste två företag vara delaktiga i processen och kostnaderna drar då genast iväg.

Vad gjorde då familjen Andersson?

Som tur var hade familjen ägt huset så länge att de varit med på en stor del av prisuppgångarna på bostadsmarknaden i Stockholm. Därmed hade man ett rejält övervärde i huset som kunde belånas för att genomföra renoveringen. Man valde den enkla vägen och tog in hjälp för hela jobbet via golvläggarestockholm.net. Här kommer några av deras tips till den som funderar på att dra in golvvärme i huset.

 • Bestäm redan från början om ni ska dra golvvärme i hela huset eller bara i vissa rum
 • Kolla av så att den golvläggare ni anlitar har gjort liknande jobb förut och kan hålla i hela projektet
 • Ta in flera offerter och be dessutom om referensuppdrag

Olika tjänster som erbjuds hos en målare

Olika tjänster som erbjuds hos en målare

En målare kan ofta erbjuda alltifrån underarbete till den sista finishen men exakt vilka tjänster om har i sitt utbud kan såklart skilja sig. Ett måleriföretag kanske ägnar sig enbart åt arbeten inomhus medan någon annan ägnar sig mestadels åt fasadmålningar.

Givetvis beror det på hur efterfrågan ser ut där dom är verksamma men generellt brukar det inte vara några problem att få hjälp med det man efterfrågar oavsett vilken målare man väljer att anlita.

Arbeten inomhus – detaljer och innerväggar

Man brukar kunna vända sig till vilket företag som helst när det kommer till jobb med mindre arbeten inomhus. Kanske ska väggarna fräschas upp med ny färg, en fondvägg tapetseras eller så har det blivit dags att måla taket. Som målare gäller det att vara tillmötesgående mot sina kunder för att inte förlora dom till en konkurrent, så efterfrågar man något speciellt så brukar det oftast gå att lösa.

Utomhus – Fasad, fönster eller dörrar.

Dom flesta erbjuder även utomhusarbeten där det vanligaste förmodligen är fasadmålning. Det kan givetvis även gälla andra delar av huset, så som att måla räcket på den nya altanen eller sätta ny färg runt fönster och dörrar.  Även när det kommer till utomhusarbeten så är dom flesta målare väldigt tillmötesgående för att möta kundens önskemål.

Exempel från malarenstockholm.se – En klassisk målare i Stockholm

På nätet kan man ofta hitta olika firmors utbud av tjänster och för att ta ett exempel har vi kollat närmare på malarenstockholm.se. Detta är en målare i Stockholm som erbjuder alla typer av måleriarbeten man kan tänka sig, alltifrån fasadmålning till målning av snickerier. Man kan få både golv och tak målat, samt köksluckor, trappor och dörrar. Dessutom kan man göra en offertförfrågan direkt om man önskar. Det är även från den webbsidan som exemplen ovan är tagna.

Att som målare i Stockholm eller i någon annan stad visa direkt på sin hemsida exakt vilka tjänster man erbjuder kan vara en stor fördel eftersom nätet är det första stället dom flesta letar på. Syns det då tydligen att den här målaren erbjuder precis det man efterfrågar är chansen stor att det är just den som blir vald. Konkurrensen om kunderna är relativt hård och ju mer man kan anpassa sig efter deras behov desto större är chansen att man lyckas bra.

Gifta sig i Umeå – var?

Gifta sig i Umeå – var?

Umeå är Norrlands största stad och en populär stad att gifta sig i. Även många flyttar in som studenter, och sedan flyttar ut, finns det många som väljer att stadga sig här, och infödda som inte vill flytta härifrån.

Kyrkans lokaler

Många väljer att gifta sig genom Svenska kyrkan. Är man medlem är vigseln kostnadsfri, och det finns inga speciella krav på till exempel bröllopskläder eller blombukett, om man inte vill ha det. Bröllopet kan göras så stort eller litet man vill – och kyrkan har ett antal lokaler i Umeå att välja mellan. Många föredrar att gifta sig kyrkligt, medan andra hellre vill att det ska ske borgerligt.

Privata lokaler i Umeå

Gifter man sig borgerligt finns det ett mycket stort urval av lokaler i Umeå att välja mellan. Förvisso kan man vigas kyrkligt även i hemmet eller i stugan exempelvis, men det gäller om särskilda skäl föreligger. Kyrkan ser helst att vigseln sker i en av kyrkans vigda lokaler.

När det gäller privata lokaler är det bara fantasin som sätter gränser. Kanske vill ni gifta er nära vattnet, eller i en stuga som gått i arv i generationer? Här gäller det mer att tänka på det praktiska. Hur många gäster ska det vara? Hur mycket kommer det att kosta? Ska ni hyra en lokal för giftermålet är det viktigt att känna till att prisskillnaderna kan vara mycket stora. Tänk även på att de populära lokalerna ofta är bokade långt i förväg, speciellt under sommaren, då det är populärt att vigas. Ska ni gifta er i en populär lokal i Umeå, under högsäsong, gäller det att ni är ute i god tid.

Rådhuset

En av de mest populära platserna att gifta sig på i staden är Rådhuset. Själva vigseln är kostnadsfri i kommunen, som också utser en vigselförrättare åt er. Som alltid behöver ni först ansöka om hindersprövning hos Skatteverket, som sedan är giltigt i fyra månader. Inom dessa månader måste alltså vigseln ske. Bokningen behöver göras minst en vecka innan den stora dagen. Dessutom behöver två personer fungera som vittnen när vigseln sker.

Lycka till – hittar ni inte den perfekta lokalen kan ni i alla fall trösta er med att ni hittat den perfekta partnern…