Starta assistansbolag i Sverige

En del som funderar på att starta eget i Sverige kanske funderar på att ge sig in i personlig assistans. Kanske har man erfarenhet från vården eller yrket i fråga, och tror att man kan starta en bra verksamhet inom branschen. Att starta ett assistansbolag är dock inte som att starta en städfirma eller VVS-firma, till exempel. Innan man kan börja verka behöver man ett tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Skicka in blanketter

Det första steget i att få ett tillstånd är att skicka in ansökningsblanketter. Dessa tillhandahålls av IVO och kan enkelt hittas på nätet. Innan dess behöver man givetvis ha läst på och förberett verksamheten till stor del. I blanketten behöver till exempel svara på hur barnperspektivet ska tillgodoses (om ditt assistansbolag även ska hjälpa barn), man ska redogöra för sina kunskaper och erfarenheter samt för sin kompetens inom arbetsmiljölagstiftning.

Det här är enbart ett par exempel. Ansökningen är ganska omfattande och du behöver ha god koll på hur verksamheten skall bedrivas. Är man inte förberedd på detta steg kommer blanketten troligtvis inte gå igenom – och det här är saker man bör ha koll på för att driva ett assistansbolag i Sverige på ett bra sätt. Läs på om regler som inte bara gäller i din kommun, utan över hela Sverige.

En handläggare granskar ansökan

När du har skickat in blanketten till IVO kommer en handläggare att granska den. Nu kontrollerar man till exempel att ansökningen är komplett och att en signatur av behörig firmatecknare finns. Vidare ser man också till helheten i ansökningen och dess innehåll. Om något är oklart, eller om uppgifter saknas, kommer handläggaren att be om kompletterande material.

Beslut

När handläggaren bedömer att din ansökan är komplett kommer ett beslut att tas av IVO. Om ansökningen beviljas kommer att tillståndsbevis att skickas till den som har ansökt. Här ser man bland annat vilken verksamhetens målgrupp är, och vem som är innehavare av tillståndet. Nu finns grönt ljus för att starta ett assistansbolag.

Skulle ansökan avslås kan en överklagan göras – men inte var som helst i Sverige. Den ska göras hos förvaltningsrätten i Stockholm som har hand om dylika ärenden.