Köpa röjsåg – En Guide

Röjsågar går att köpa från några tusenlappar och upp till över 10.000kr. Genom att vara insatt i vilket behov man har och även vad som skiljer modellerna åt så kan man lättare välja rätt modell. Några av de viktigaste punkterna att ha med sig är:

Vad ska klippas?

Är det enbart grövre gräs i större mängder som ska klippas ner kan man med fördel välja en lättare och billigare variant. Det är även möjligt att snegla mot de större grästrimrarna även om det finns fördelar att istället välja en röjsåg. Ska man däremot röja ner grövre kvistar, buskage och små träd gäller att satsa på en större modell.
Flera av modellerna i mellansegmentet har även utbytbara klipphuvuden vilket gör att man kan ha röjklinga, gräsklinga eller sågklinga. Allt efter behov.

Hur länge ska den användas?

Ska man enbart jobba med röjsågen under kortare perioder är det inte lika noga med att kolla på dess ergonomiska funktioner. De som dagligen arbetar i skogen bör däremot verkligen lägga ner tid på att känna och utvärdera de olika modellerna.
Några saker man ska titta på gällande ergonomin är om modellen har antivibrationssystem och om den har vridbara och ställbara handtag. Antivibrationssystem gör att vibrationer som uppstår kring motorn inte förflyttar sig upp i handtaget och i slutändan till användaren händer och armar. De ställbara handtagen gör att man kan variera arbetsställning vilket i längden är bättre för kroppen.
Även sele är ett måste för den som kommer att jobba längre stunder. Det går att köra röjsåg utan sele men det är betydligt jobbigare och något som inte rekommenderas.

När ska den användas?

En funktion som allt fler tillverkare börjar ha på vissa av deras modeller är värme i handtaget. Helt underbart på hösten och vintern. Relativt onödigt på sommaren.

Se på ditt behov – som alltid vid köp av trädgårdsmaskiner.