Köp dina mopeddelar på nätet

Att köra moped är en härlig frihetskänsla som lockar både yngre och äldre personer. Du kanske har härliga nostalgiska minnen från en Puch Monza eller en klassiker, nämligen Monark Crescent Compact som var oerhört populär under 1980-talet? Oavsett om du har en nyare modell av moped eller en äldre sådan finns det flera fördelar med att köpa mopeddelar på nätet. En stor fördel är det breda existerande utbudet av delar på nätet men också möjligheten att hitta mer unika delar. Detta går vi igenom lite mer nedan.

Så finner du mopeddelar till många olika fabrikat

Det finns många olika fabrikat på mopeder såsom:

 • Piaggio
  Märket som grundades redan år 1884 i Genua i Italien av den då 18-årige Rinaldo Piaggio. I koncernen ingår märken som Vespa, Moto Guzzi och Derbi. Företaget finns registrerat på börsen sedan 2003. De sålde över 400 000 fordon under 2003.
 • Sachs
  Grundades 1895 i Tyskland och var en väldigt populär moped.
 • Zundapp
  Det tyska företaget Zündapp grundades 1917 som tyvärr gick i konkurs 1984. Företaget köptes upp och tillverkas till viss del sedan dess i Kina. Mopederna är populära delvis på grund av deras driftsäkerhet.
 • Puch
  Är ett österrikiskt företag som grundades 1899. Förutom mopeder tillverkade de även bilar och cyklar men sluta med all sin verksamhet under 1980-talet då företaget styckades upp. Varumärket används idag enbart på cyklar.

En stor fördel med att handla dina mopeddelar på nätet är som vi redan nämnt det breda utbudet. Även om du inte hittar ditt fabrikat eller reservdel kan du med fördel kontakta företaget. Många gånger läggs inte allt till försäljning på hemsidan. I vissa fall kan de också vara behjälpliga med att skaffa fram reservdelen eller kan lotsa dig vidare.

Du kan också bland annat finna kompletta trimkit till din moped på nätet. Du har även möjlighet att köpa andra mopeddelar och tillbehör som till exempel olika sorters hjälmar, glasögon och kläder. Om du vill renovera motorn på din moped men inte har tiden eller kunskaperna till att göra det så kan du lämna in den till företaget för en professionell renovering.

Hjärtstartare – räddaren i nöden

Hjärtstartare – räddaren i nöden

Hjärtstartaren räddar flera liv varje år. I Sverige drabbas ca 10 000 personer av ett plötsligt hjärtstopp årligen. Hjärtstartare minimerar risken för att någon ska vara tvungen att mista sitt liv om denna situation inträffar. 

Hur fungerar hjärtstartare

Hjärtstartaren kan rädda liv genom att den har förmågan att starta om hjärtat när detta slutar slå för egen maskin. Hjärtstartaren är programmerad så att den analyserar om hjärtat behöver hjärt- och lungräddning eller en strömstöt. Genom att elektroder placeras på bröstet på personen med hjärtstopp kan hjärtstartaren analysera vad som behöver göras. Om analysen resulterar i att en elstöt måste ges, ska instruktionerna följas för att elstöten ska kunna aktiveras. Genom detta steg kan hjärtat möjligtvis återgå till sin normala rytm. 

6 steg hur hjärtstartare används

 1. Starta hjärt- och lungräddning och larma 112. 
 2. Starta hjärtstartaren. 
 3. Fäst de två elektroderna på bröstet och låt hjärtstartaren köra igenom analysen. 
 4. Antingen rekommenderar hjärtstartaren elstöt eller fortsatt hjärt- och lungräddning. 
 5. Om flimmer upptäckts i hjärtat rekommenderas elstöt, denna startas med en knapp. 
 6. Om inget kammarflimmer upptäckts, ska hjärt- och lungräddningen fortsättas så länge personen inte andas normalt. 

Om strömstöt givits ska hjärt- och lungräddningen fortsättas i två minuter, därefter följer en ny analys av hjärtrytmen. Då ges en ny rekommendation om antingen en strömstöt eller fortsatt hjärt- och lungräddning. Detta upprepas tills personen visar tydliga livstecken eller till ambulanspersonal anlänt till olycksplatsen. 

Hjärtstartaren kan rädda liv

Om inte hjärt- och lungräddning påbörjas minskar sannolikheten för överlevnad med ca 10 % för varje minut. Ifall hjärtstartaren används inom 3 minuter från påbörjat hjärtstopp ökar överlevnaden upp till hela 70 %. Hjärtstartaren räddar alltså många liv, förutsatt att den finns tillhanda.

Eftersom maskinen ger tydliga instruktioner om vad som ska göras behövs inte stora kunskaper eller utbildning inom hjärt- och lungräddning. En utbildning kan dock trygga situationen ytterligare och ge nödvändigt självförtroende för att hantera situationen och ge bättre hjälp till personen med hjärtstopp. Det är avgörande med snabba beslut eftersom det är sekunder som avgör om personen har chans att överleva. Omedelbar hjärt- och lungräddning och strömstöt från en hjärtstartare kan garantera överlevnad från ett hjärtstopp. Med fler av dessa apparater nära till hands kan alltså många liv räddas. 

3 fördelar med att delta i en uglkurs

3 fördelar med att delta i en uglkurs

Arbetar du som chef eller ledare av något slag, och har funderat på att gå en uglkurs? Då är det kanske dags att sluta fundera och göra slag i saken – det finns nämligen många fördelar med att gå och ha denna typ av kurs i sitt bagage, oavsett vilken typ av ledarroll man har. Det kan man märka, inte minst av det faktum att så många redan har gått kursen och tycks nöjda med det. Här kan du läsa om några av fördelarna!

Du utvecklas på ett personligt plan

Att delta i en uglkurs kommer göra att du lär känna dig själv och dina egenskaper på ett nytt sätt, och kanske bättre än du gjorde innan. Du kommer få tid att fundera över hur du är som ledare – vad du är bra på och vad du skulle kunna förbättra. Du kommer att utvecklas på ett personligt plan – det gör man av att delta i nästan vilken kurs eller utbildning som helst. Att byta erfarenheter med andra är effektivt och bra för utveckling!

En uglkurs gör dig till en bättre ledare

Huvudsyftet med en uglkurs är att du ska lära dig mer om hur människor fungerar i grupp och hur man bör arbeta för att nå bättre gruppsammanhållning. Var kommer chefen eller ledaren in i bilden och vilka listiga knep och verktyg kan man använda sig av? En bra ledare är en del av gruppen och chansen att en uglkurs gör dig till en bättre ledare finns sannerligen.

Du kommer bli bättre på att kommunicera

Kommunikation och feedback är två av dom viktigaste sakerna att kunna hantera som chef eller ledare. Kan man inte kommunicera med sin grupp på ett bra sätt, ge och ta emot feedback kan många problematiska situationer uppstå. Just detta saker är några av dom som man jobbar mycket med i en uglkurs och även om du tycker dig vara bra på båda delarna kommer du alldeles säkert att lära dig något nytt ändå.

Det finns även andra fördelar med att delta i en uglkurs, bland annat:

 • Du får ny motivation i din yrkesroll
 • Du får nya verktyg att arbeta med
 • Du lär känna nya människor

Men nackdelar då? Ja, det kostar förvisso en slant att gå en kurs, plus att man behöver vara borta från både hem och arbete under fem dagar. Det finns såklart heller ingen garanti att kursen passar för alla men att den funnits och använts i så många år, och fortfarande är populär, är ett bra tecken.

Hitta svaren om assistansanordnare i Norrköping

Var sker ansökan om personlig assistans? Vem kan hjälpa till i val av assistansanordnare i Norrköping? Vilka är alternativen? Beroende på frågeställning hittas svaren på olika ställen.

Om du har frågor om….

 • Ansökan om personlig assistans
  Förutsatt att behovet maximalt är 20 timmar i veckan sker ansökan om personlig assistans till Norrköping kommun. Det är därmed även dit som man kan vända sig vid frågor kring ansökan. Är det däremot ett behov av mer än 20 timmar ska ansökan ske till Försäkringskassan varpå dessa kan svara på frågor.
 • Vilka assistansanordnare som finns att välja på
  Vill du veta vilka alternativ som finns i Norrköping? I grunden är det kommunen, privata assistansföretag, kooperativ och att vara egen arbetsgivare som är alternativen. Men det finns ju även ett stort antal assistansföretag att välja på. Genom att kontakta handläggaren hos kommunen ska en lista gå att få på samtliga privata assistansbolag som är aktiva i Norrköping. Ett alternativ är att de hänvisar till en webbplats där dessa finns listade.
 • Att välja privat assistansanordnare
  Har du svårt att avgöra vilken assistansanordnare som passar dina behov bäst? Vid frågor om att välja rätt privat alternativ kan en assistansförmedlare kontaktas. De kan ge allmänna råd gällande personlig assistans samt bistå med exempelvis hjälp vid utredning. Men framförallt arbetar dessa företag med att guida och jämföra assistansanordnare. En person som bor i Norrköping kan därmed kontakta en förmedlare inför val av anordnare varpå de tar fram de bolag som anses bäst passa personens behovsprofil.
 • Hur överklagan sker på negativt beslut av handläggare
  Har handläggaren gett ett negativt beslut – dvs. nekat dig eller din anhörige personlig assistans? Kommunen ska svara på frågor kring hur överklagan sker men kan inte hjälpa till med att formulera denna. Även en assistansförmedlare kan delvis hjälpa till med detta. Dessutom finns information på Norrköpings hemsida.

Kortfakta: Assistansanordnare i Norrköping

I Östergötland, där Norrköping är residensstad, fanns i början av 2019 cirka 650 personer med beviljad personlig assistans enligt Försäkringskassan. Den allra största andelen (ca 78 %) valde att få denna hjälp via ett privat assistansföretag. Samma år fanns det totalt 7 assistansanordnare med kontor i Norrköping. Däremot var det fler som kunde erbjuda assistans då fler har kontor i närliggande städer.

Kamerabevakning hemma – Detta bör du tänka på

Kamerabevakning hemma – Detta bör du tänka på

Har du planer på att sätta upp kamerabevakning hemma? Välj rätt produkt och tänk på vilka regler som gäller.

Lagar och regler för kamerabevakning

Kamerabevakning i ditt eget hem är alltid lagligt. Detsamma gäller i din trädgård, i ditt garage osv. Men detta enbart så länge som du är ägare av marken. Står garaget på din gård kan övervakning sättas upp. Det är däremot inte lagligt att montera kamera i bostadsrättsföreningens gemensamma garagelänga. Så länge som kameran enbart filmar vad som är i huset, eller på gården, så behövs inget tillstånd.

Bevaka utomhus eller inomhus?

Vad är målet med att montera upp kamerabevakning? Är det att minska risken för inbrott och skadegörelse eller för att ha koll på att katterna mår bra? Självklart spelar målet med övervakningen roll i val av kamera. Det är även möjligt att koppla samman flera kameror (både ute och inne) och på detta sätt få en helhetsbild vad som händer.

Kostnad = Kamera plus abonnemang

Det är lätt att enbart se på kostnaden för själva kameran. Men i de flesta fall tillkommer ett abonnemang.

 • Abonnemang för molntjänst

Om filmerna sparas på en molntjänst kan det vara gratis upp till en viss nivå. Men för att kunna spara filmer under en längre period kan abonnemang behöva tecknas.

 • Larmoperatör

För högst säkerhet bör kamerabevakning vara en del av komplett hemlarm. Ett larm med bland annat inbrottslarm, brandlarm och rörelsesensorer. När larmet aktiveras kommer även dessa kameror att sända material till larmoperatören som därmed har god information innan beslut tas för åtgärd.

Hur mycket det kostar med abonnemang hos en larmoperatör kan variera beroende på vilken lösning som efterfrågas. Ska det exempelvis vara fria utryckningar eller ska en summa betalas varje gång väktare behöver åka till platsen?

Kontrollera Wifi innan

Kamerabevakning kräver internetuppkoppling och oftast WiFi. Kontrollera därför att hemmets WiFi når till den plats där kameran förväntas sättas upp. Ta en mobil, dator eller surfplatta och provsurfa i närheten av monteringsplatsen. Vid problem med uppkoppling kan en extra WiFi-punkt behöva monteras upp. Kom ihåg att kameran ska sända video i hög kvalité och därmed kräver mycket stabil internet. Finns möjlighet att koppla in kameran via kabel kan detta vara ett alternativ. Men det är inte alla kameror som har denna anslutningsmöjlighet.

Fakta om företagsförlagd HLR utbildning i Stockholm

Fakta om företagsförlagd HLR utbildning i Stockholm

Företagsförlagd HLR utbildning innebär att ett utbildningen genomförs i företagets egna lokaler. Därmed kommer det utbildare dit som tar med sig allt material som behövs för en grundlig genomgång av HLR. Att boka företagsförlagd utbildning inom Stockholm innebär bland annat att transporttiden minimeras för de som ska gå kursen.

Fördelarna

 • Tar mindre tid

Om de som utbildar i HLR kommer till företaget och utför hela utbildningen på plats behöver de anställda inte åka iväg till någon annan lokal. Därmed sparas tid då de bara lämnar sina arbetsuppgifter några minuter för att vara på plats i utbildningslokalerna.

 • Anpassat efter företagets behov

Genom att genomföra en HLR utbildning ges goda kunskaper att kunna rädda liv. Men det är en mycket stor skillnad på att träna HLR på en docka, under ordnade former, och att göra det i en stressad situation.

När alla har genomgått grundutbildningen kan därför olika scenarier spelas upp för en mer realistisk övning. Kanske har någon fallit ihop i köket och behöver hjälp. Nu får de anställda även träna på att lokalisera närmaste hjärtstartare, påkalla hjälp osv. Att genomföra träning i lokalerna skapar ytterligare trygghet.

Välja företag för HLR utbildning inom Stockholm

Det är stor skillnad på de utbildningar som erbjuds i Stockholm. Därmed är det viktigt att som kund faktiskt kontrollera vilka som erbjuder utbildningen och vad som ingår i priset.

Vilken utrustning används?

Detta är en punkt som skiljer sig stort mellan de företag i Stockholm som erbjuder HLR utbildningar. För att träna luftvägsstopp på ett så realistiskt sätt som möjligt rekommenderas att träning sker på luftvägsstoppsvästar. För att HLR är det bästa alternativet halvkroppsdockor. När det kommer till träning på hjärtstartare ska dessa övningsattrapper se exakt lika ut (och låta exakt lika) som de riktiga.

Ingår E-kurs som repetition?

E-kurs är en digital HLR utbildning som allt fler företag börjar erbjuda. Det innebär att deltagarna kan se en film, följa instruktionerna och få kunskaper inom hjärt- och lungräddning. Det kan vara ett bra sätt att bli introducerad inom ämnet alternativt som repetitionskurs. Därmed ett sätt att kunna uppdatera kunskaperna när och var som helst.

Vilken annan service erbjuds?

En del företag erbjuder enbart utbildning, andra även försäljning och service av hjärtstartare och träningsprodukter. Generellt är det lättare att enbart ha kontakt med ett företag vad som än önskas inom personlig säkerhet och första-hjälpen.

Sugen att prova infraröd bastu? Här är alternativen

Sugen att prova infraröd bastu? Här är alternativen

Infraröd bastu är sannerligen på tapeten just nu. Det pratas mycket om dess fördelar och hur mycket man än letar är det svårt att hitta några nackdelar. Några av dom hälsofördelar som ofta nämns är:

 • Bättre blodcirkulation
 • Slätare hud
 • Stärkt hjärt- och kärlkondition

Är du sugen att prova på att basta i en infraröd bastu? Då finns det flera alternativ. Läs mer här!

Spa- eller sportanläggningar

Många spaanläggningar har valt att installera en infraröd bastu och att besöka en sådan är ett bra sätt att få prova på den. Det finns även en del sportanläggningar, så som gym, som erbjuder sina medlemmar att basta infraröd bastu om det finns en sådan att tillgå. Kolla runt online för att se om det finns någon anläggning med IR-bastu där du bor, och boka in dig på ett härligt besök!

Portabel IR-bastu

Den infraröda bastun har som sagt blivit omåttligt populär – så populär att det faktiskt finns att få tag på modeller i portabelt miniformat. Dom kan nästan liknas vid ett litet tält som man kryper ner i och stänger dragkedjorna om sig för en stunds skön avkoppling.

Huvudet lämnas utanför ”tältet” i friska luften och den portabla varianten av infraröd bastu ska ha samma effekt på kroppen som en ”vanlig” infraröd bastu. Praktiskt, eller hur? En perfekt sak att börja med för den som vill utforska dom många hälsofördelarna.

Investera i en egen infraröd bastu

Har du provat alternativ ett och två, eller kanske bara ett av dom, och känner att du inte kan få nog av att basta infraröd bastu kan du alltid investera i en egen. Idag finns ett stort utbud av olika modeller och storlekar på marknaden och installationen kunde inte vara enklare.

Det som gör dessa modeller så enkla är att dom köps som byggsatser, eller till och med färdigmonterade, och behöver bara ställas på plats och kopplas in i ett eluttag för att fungera. Redan ett par timmar efter köpet kan du njuta av din första bastu.

Kanske har du en gammal klassisk bastu som inte kommer till användning längre – då kan du alltid konvertera den till en infraröd bastu. Det befintliga basturummet är perfekt att använda som det är – plocka bara bort aggregatet och ersätt det med dom speciella infrapanelerna och vips har du fått en helt ny bastu – i dubbel bemärkelse.

Teambuilding Stockholm

Teambuilding Stockholm

En teambuilding kan fungera på många olika sätt och i flera olika varianter. Det kan vara allt från fotbollslag, företag eller projektgrupper som ska arbeta tillsammans under en tid som ser ett behov av att träffas och bättra på samarbetsförmågan. Teambuilding i Stockholm är oerhört lätt att hitta på en rad olika platser och går att göra både roligt och spännande. 

Exempel på teambuilding i Stockholm

 • Sjukamp på Gröna Lund
 • Åka Segway
 • Spela bumperball
 • Åka RIB-båt i skärgården 
 • Fångarna på fortet vid Vaxholm
 • Matlagningsaktiviteter 
 • Konferenser 

Att lista exempel på vad man göra för att få ihop en bra teambuilding kan man göra i all oändlighet. Faktiskt något så banalt som att få folk att sitta fast i en hiss tillsammans kan visa sig öppna upp trassliga relationer och få folk att samarbeta eller reflektera över saker ihop.

Att få till en lyckad aktivitet kräver visst förarbete. Att spela bumperball (en version av vanlig fotboll men där deltagarna tar på sig stora plastdräkter som ser ut som bollar som gör att man studsar runt mot varandra och på marken utan att skada sig) kanske inte är för en äldre skara människor. Att målgruppsanpassa aktiviteterna är därför viktigt, men det kan också fungera som en utmaning att göra just det omvända. Att sätta extremt city-vana människor i en miljö där de ska överleva tillsammans i skogen med endast tält och spritkök sätter definitivt samarbetsförmågan och uppfinningsrikedomen på prov.

Att få folk att tycka bättre om varandra 

Det är extremt vedertaget och har visats i massor av studier såväl inom det militära, bland proffsidrottare och ner till det mindre företaget att aktiviteter vid sidan om arbetet får personer att se varandras andra sidor och i slutändan tycka bättre om varandra. Och tycker man bra om varandra jobbar och spelar man också bättre tillsammans.

Att satsa på teambuilding kan för vissa mindre företag verka som en stor utgift men det bör istället ses som inventering och att investera i sin personal och få dem att trivas tillsammans har både sociala och ekonomiska uppsidor i slutändan. Teambuilding i Stockholm är oerhört lätt att hitta på en rad olika platser och går att göra både roligt och spännande.

När behövs konstruktionsritningar

nar-behovs-konstruktionsritningar

Konstruktionsritningar är ett utav alla de viktiga dokument som krävs för att starta ett bygge. För att få starta ett bygge krävs bygglov, vilket är det främsta användningsområdet för konstruktionsritningar. I Boverkets konstruktionsregler beskrivs det hur konstruktionsritningar bör vara utförda. För att en konstruktionsritning ska gälla måste den följa olika krav på bärförmåga, stadga och beständighet. Beroende på erfarenheten och kunskapen hos utföraren så skiljer sig ritningarna åt. Som regel är de mer detaljerade konstruktionsritningarna bättre. De innehåller all information om ett bygges olika komponenter och hur byggets ska utföras på ett riktigt och säkert sätt.

När behövs konstruktionsritningar?

Konstruktionsritningar är bra att ha i många olika situationer. De innehåller viktiga instruktioner om byggets alla delar och är mycket bra att ha som instruktion för den som utför bygget. Där ritningen verkligen spelar roll är i det tekniska samrådet som krävs i mer komplicerade byggen inom en kommun. I kommuner med tätbygd finns ofta en detaljplan över hur byggen ska utföras med olika krav på nybyggen. Då är det viktigt att konstruktören av ritningen tagit hänsyn till dessa riktlinjer, annars kommer ett bygglov inte utfärdas.

Processen hos Bygglovstjänst

Bygglovstjänst är ett företag som arbetar med just detta – att rita konstruktionsritningar för olika byggen. Processen hos dem ser ut som följande;

 1. Offert
 2. Insamling av nödvändiga dokument
 3. Framställning av konstruktionsritning
 4. Leverans av dokument
 5. Eventuell kontakt med hantverkare

Innan arbetet börjar ger Bygglovstjänst en offert via telefon (1). För att påbörja processen krävs de skisser eller ritningar som gjorts på det tänkta bygget (2). I nästa steg framställer konstruktörerna en giltig konstruktionshandling (3), vilken sedan skickas till kunden (4). Om kunden så önskar kan företaget ta kontakt med hantverkare som kan utföra arbetet (5).

Anledningar att välja Byggtjänst

Byggtjänst garanteras kunderna ett startbesked från kommunen. Detta tack vare erfarna konstruktörer som följer kommunens direktiv. De ansvariga ser till att redovisa beräkningar på bygget och framställer kompletta bygghandlingar som är redo att användas. Med ett stort kontaktnätverk menar de på Bygglovstjänst att kunden inte behöver ta kontakt med fler parter, utan kan lita på att rätt kontakter ges oavsett situation och behov. På detta sätt sköter företaget hela processen; från första ritningar till bygge.

Vad du inte får veta om din parterapi

Funderar du på att gå i parterapi, eller gör ni det redan? Det finns ett par saker som terapeuten sannolikt inte berättar – eller något som de säger, med förhoppningen att ni inte ska göra som han eller hon säger. Det kanske inte är alla, men en parterapeut i Stockholm berättar att följande saker är något som många parterapeuter ”försöker” med.

De försöker luras

Terapeuten i Stockholm berättar att hon ibland säger åt klienterna att de inte får vara intima tills nästa gång de ska träffas – att de helt enkelt inte ska röra varandra. Det hon egentligen hoppas på är att de ska misslyckas med just det, och istället förenas i att göra det förbjudna.

Hätska argumentationer kan vara något gott

Terapeuten i Stockholm säger att hon älskar när par argumenterar i väntrummet innan sin parterapi. Detta eftersom det är ett tecken på att de åtminstone bryr sig om varandra fortfarande. Om någon av dem, eller om båda i paret, verkar vara likgiltiga, så blir hennes jobb betydligt svårare.

Prata inte med vänner

Att prata om problem i förhållandet med en vän kan kännas skönt, men det kan också göra saker och ting sämre. Terapeuten säger att man aldrig bör tala om saker i förhållandet med vänner, som man inte har redan har talat med sin partner om.

Gå och lägga sig arg? Inga problem

Hon säger också att det inte behöver vara dåligt att gå till sängs medan man fortfarande är upprörd. Snarare menar hon att det är bättre – om man försöker lösa allting innan man går och lägger sig, finns en risk för alldeles för lite sömn, och att man är tjurig dagen efter. Hon föreslår istället att man går och lägger sig arg, vilar gott, och sedan försöker lösa problemet dagen efter.

Illavarslande tecken

Terapeuten i Stockholm tar upp framförallt tre saker som är ett tecken på att det inte bådar gott för paret: att de pekar finger mot varandra, kallar varandra för fula saker och när ingendera av klienterna kan ta på sig även det minsta lilla ansvar för situationen som uppstått.