Behov av datahjälp i Malmö?

Ofta är lösningarna på vanliga datorproblem ganska enkla. Det kan till och med vara så enkelt att det räcker att avsluta ett program som inte fungerar på ett korrekt sätt och starta det på nytt. Det är viktigt att först testa dessa enkla lösningar innan man tar till mer extrema åtgärder såsom att installera om hela operativsystemet. När du behöver datahjälp i Malmö finns vi här för att hjälpa dig. Här nedan kommer du också få några enkla tips för självhjälp. Skulle du ha fortsatt problem kan de löna sig att låta proffs ta hand om problemen, vid dessa fall har Servitant bred kunskap när det gäller datahjälp.

Datorn startar inte när jag trycker på på-/av-knappen

Om din dator inte startar bör du börja med kontrollera att strömsladden sitter som den ska i baksidan på datorn (eller i sidan på den om du använder en laptop) samt i eluttaget. Om strömkabeln sitter i eluttaget bör du säkerställa att eluttaget fungerar. Testa gärna att koppla in en annan elektrisk apparat, till exempel en lampa i eluttaget.

Om datorn är kopplad till ett överspänningsskydd undersöker du om det är påslaget. Du kan behöva starta om överspänningsskyddet genom att stänga av det och sedan slå på det på nytt. Även här kan du testa att koppla in en annan elektrisk apparat såsom en lampa, för att säkerställa att överspänningsskyddet fungerar som det ska.

Använder du en bärbar dator kan det vara så att dess batteri är urladdat. Anslut strömkabeln till datorn och vägguttaget och försök sedan starta datorn. Om ingenting händer kan du behöva vänta några minuter och försöka på nytt, då batteriet kan behöva laddas lite först.

Ett program är väldigt segt

Testa först att avsluta programmet och sedan starta det igen. Fungerar inte det kan du se om det finns en uppdatering till programmet. En tredje metod för att få programmet att fungera igen är att avinstallera det och installera det på nytt. Det kan nämligen vara så att installationen är “trasig”. Om så är fallet bör en ominstallation av programmet göra susen.

Ett program har hängt sig

Ibland kan ett program fastna eller “hänga sig”. När detta inträffar kan du inte stänga programmets fönster eller klicka på några knappar i programmet. Ett sätt att få bukt med detta problem, om du använder Windows, är att hålla inne tre knappar: Ctrl, Alt och Delete. Använder du Mac håller du istället in Command, Option och Esc. Avsluta sedan det program som inte svarar. Om denna metod inte fungerar kan du starta om datorn för att avsluta programmet.