Bergvärme – ett ekonomiskt val

Bergvärme kommer med flera fördelar. Framför allt sänker det dina värmekostnader, är miljövänligt och höjder värdet på ditt hus. Även om det kan tyckas som en dyr affär, så är det faktiskt ekonomiskt sunt på lång sikt. Om du redan nu har höga kostnader för värme, så kommer din investering att betala tillbaka sig på ganska kort tid.

Dyr installation – men billig värme

Som nämnt ovan kan bergvärme, vid en första anblick, tyckas vara en mycket dyr affär. Det är det också – på kort sikt. På lång sikt kan du spara betydande summor genom sänkta energikostnader. Anledningen till att installationen är dyr är för att ett mycket djupt hål måste borras. Hur djupt hålet behöver vara beror på marken där huset ligger – det kan till exempel skilja sig från Stockholm och Västkusten generellt.

Väl installerad, så är bergvärme det som ger den billigaste värmen när man talar om värmepumpar.

Håller länge

Själva pumpen kan hålla i över 20 år innan den behöver bytas. Övriga viktiga komponenter, så som kollektorslangen, har en betydligt längre livslängd än så. En del tillverkare hävdar att deras slangar håller i upp till ett sekel. Borrhålet har även det en mycket lång livslängd givetvis.

Höjer värdet på bostaden

Det faktum att du till stor del blir självförsörjande på närproducerad värme kommer med all sannolikhet att höja värdet på din bostad. Det innebär att köparen kommer att behöva lägga mindre kostnader på energi, vilken ökar benägenheten att lägga ett lite högre bud.

Den procentuella ökningen av husvärdet kan bli avsevärd. Om du bor i en region där det redan är dyra priser – säg att du skaffar bergvärme i Stockholm eller Göteborg till exempel – så kan du mer än få tillbaka investeringen vid försäljning. Även om Göteborg har ganska höga bopriser, så märks troligtvis störst skillnad, i kronor och ören, om du skaffar bergvärme i Stockholm.

Dessutom är det många som väljer bort hus för att de inte gillar dess värmekälla. Många föredrar en värmepump – och bergvärme är högt eftertraktat.

Inte bara värme

En bergvärmepump kan användas för annat än just att värma bostaden, vilket kan spara dig pengar när du inte behöver köpa annan utrustning. Till exempel kan pumpen dimensioneras till att värma upp en pool, eller med hjälp av naturkyla förse huset med en härlig svalka när det är riktigt varmt ute.