Damcykeln ett modernt påfund

Damcykeln ett modernt påfund

De första cyklarna utvecklades under tidigt 1800-tal, men var i princip uteslutande ämnade för män. De tidigare cyklarna var kända som “benskakare” och marknadsfördes som ett macho tillbehör. Faktum är att cykeln ansågs vara maskulin ända fram till 1890-talet, och detta hade flera anledningar – en av dessa var det faktum att man inte kunde sitta på sidan av sadeln, vilket kvinnor på den här tiden gjorde i hästsadeln. Den första cykeln var alltså inte en damcykel, utan cyklar framtagna för kvinnor är snarare ett modernt påfund.

Kvinnor som cyklades sågs som ett sexuellt hot

Cykling ansågs inte bara vara ett sätt för kvinnor att kunna röra sig fritt, utan cykeln spelade även en stor roll i kvinnornas sexuella frigörelse. Vissa människor trodde nämligen att om kvinnor cyklade omkring, skulle de plötsligt börja få orgasmer överallt (vilket på den här tiden förstås ansågs vara någonting negativt). Därför var det inte heller aktuellt för cykeltillverkare att ta fram någon särskild damcykel.

Alla sexister på 1800-talet var dock inte upprörda över tanken på att kvinnor skulle vara ute och träna. I en tidning rekommenderade några tänkare att en fördel med cykling vore att kvinnor skulle bli bättre lämpade mödrar. Kvinnor som bad om sin läkares godkännande att cykla riskerade dock även att informeras om att cyklingen kunde skaka om deras inälvor och göra dem mottagliga för allt från gikt till tuberkulos. Det fick även veta att de kunde drabbas av “cykelansikte”, vilket skulle förstöra deras skönhet, samt att de kunde bli hjulbenta av alltför mycket trampande på pedalerna. Trots detta fortsatte kvinnor att cykla.

Även om produktionen av världens första damcykel lät vänta på sig, rapporterade New York Times på 1890-talet att kvinnor i Paris snabbt kom in i cyklingen och hade anammat en särskild cykeldräkt, men att endast en kvinna hade vågat bära mamelucker medan hon cyklade i Newport (någonting hon endast gjorde på kvällstid). Dessa cyklande kvinnor ses idag som exempel på den nya kvinnan – en kvinna som inte nödvändigtvis ville föda barn, bli berövad möjligheterna till en karriär och sakna en politisk röst. Föga visste de att man i framtiden skulle ta fram en särskild damcykel för kvinnor!