Finns det bra tjänster?

Nu har sm slånen funnits på den svenska lånemarknaden ett tag. Det gjorde sitt intåg 2006. När de kom blev det stor uppståndelse. Storbankerna fick genast konkurrens från små uppstickare som erbjöd lån på småbelopp. Det enda man behövde göra var att skicka ett sms så kom pengarna in på bankkontot. Idag är det fortfarande lätt att få ett smslån. Skillnaden är att man inte längre skickar något sms. Istället ansöker man online. Egentligen känns det lättare nu än förr eftersom det är lättare att se på skärmen vad lånet kommer att kosta och så kan man läsa om hur det fungerar. Smslånen är generellt sett billigare idag än vad de var en gång i tiden. Dels har vi den strängare lagstiftningen att tacka. Konsumentkreditlagen sätter både ett räntetak och ett avgiftstak för smslånen. Dels har konkurrensen ökat i och med att det är lätt att jämföra olika sms lån mot varandra. Vi ställde oss frågan om det finns bra smslån och hur gör man för att hitta bäst smslån?

Ränta och avgifter – två viktiga aspekter

Det finns många saker som avgör om ett sms lån är bra eller inte. Enligt oss är de två viktigaste aspekterna räntan och avgifterna. Räntan skiljer sig ganska mycket mellan olika smslån. De billigare lånen kan vara över 20 procent billigare än de dyraste lånen sett till räntan. Som mest får ett sms lån kosta 40 procentenheter över referensräntan som riksbanken sätter. Det är också vid denna nivå som majoriteten av lånen ligger. För att hitta ett bra sms lån måste du alltså ta en titt på räntan. Kan du hamna på runt 20 procent i ränta är det bra.

En dyrare ränta på till exempel 39 procent kan vara OK om det är frågan om ett litet lån och om återbetalningstiden är kort. Sedan har vi avgifterna. Det känns kanske inte så farligt att betala 200 eller 300 i uppläggningsavgift. Inte heller känns 19 eller 29 kronor så mycket att betala i aviavgift varje månad. Faktum är att avgifterna ändå kan utgöra en ganska stor del av lånet, speciellt om det är ett litet lån. Se upp för avgifter. Tänk på att det finns sms lån som är helt utan avgifter. Den typen av smslån tycker vi är bra.

Andra saker att jämföra

Förutom ränta och avgifter kan du titta på de övriga villkoren. Om du är över 20 år och har en någorlunda OK inkomst kan du troligtvis få lån hos så gott som alla långivare. Ifall du har en eller flera betalningsanmärkningar måste du kontrollera ifall långivaren accepterar det. Bland privatlånen brukar det inte gå så bra men det finns många smslån där betalningsanmärkningar accepteras.