Gifta sig i Umeå – var?

Gifta sig i Umeå – var?

Umeå är Norrlands största stad och en populär stad att gifta sig i. Även många flyttar in som studenter, och sedan flyttar ut, finns det många som väljer att stadga sig här, och infödda som inte vill flytta härifrån.

Kyrkans lokaler

Många väljer att gifta sig genom Svenska kyrkan. Är man medlem är vigseln kostnadsfri, och det finns inga speciella krav på till exempel bröllopskläder eller blombukett, om man inte vill ha det. Bröllopet kan göras så stort eller litet man vill – och kyrkan har ett antal lokaler i Umeå att välja mellan. Många föredrar att gifta sig kyrkligt, medan andra hellre vill att det ska ske borgerligt.

Privata lokaler i Umeå

Gifter man sig borgerligt finns det ett mycket stort urval av lokaler i Umeå att välja mellan. Förvisso kan man vigas kyrkligt även i hemmet eller i stugan exempelvis, men det gäller om särskilda skäl föreligger. Kyrkan ser helst att vigseln sker i en av kyrkans vigda lokaler.

När det gäller privata lokaler är det bara fantasin som sätter gränser. Kanske vill ni gifta er nära vattnet, eller i en stuga som gått i arv i generationer? Här gäller det mer att tänka på det praktiska. Hur många gäster ska det vara? Hur mycket kommer det att kosta? Ska ni hyra en lokal för giftermålet är det viktigt att känna till att prisskillnaderna kan vara mycket stora. Tänk även på att de populära lokalerna ofta är bokade långt i förväg, speciellt under sommaren, då det är populärt att vigas. Ska ni gifta er i en populär lokal i Umeå, under högsäsong, gäller det att ni är ute i god tid.

Rådhuset

En av de mest populära platserna att gifta sig på i staden är Rådhuset. Själva vigseln är kostnadsfri i kommunen, som också utser en vigselförrättare åt er. Som alltid behöver ni först ansöka om hindersprövning hos Skatteverket, som sedan är giltigt i fyra månader. Inom dessa månader måste alltså vigseln ske. Bokningen behöver göras minst en vecka innan den stora dagen. Dessutom behöver två personer fungera som vittnen när vigseln sker.

Lycka till – hittar ni inte den perfekta lokalen kan ni i alla fall trösta er med att ni hittat den perfekta partnern…