Hemlarm – är det alltid värt det?

Precis som många försäkringar, är ett hemlarm något man köper i hopp om att det inte ska behöva användas. Faktum är att ett hemlarm kan jämföras med en försäkring på vissa sätt – du betalar en mindre summa, ofta regelbundet, för att du ska känna dig tryggare i vardagen. Någon som har haft direkt praktisk nytta av ett hemlarm skulle nog ha svårt att argumentera för att man inte skulle ha det. Samtidigt kanske det inte alltid är värt den extra utgiften för vissa husägare.

Fakta från amerikanska källor pekar på att ett hemlarm kan vara mycket hjälpsamt. Samtidigt finns det saker som pekar på att det kanske inte alltid går att rättfärdiga – speciellt om man lever på en liten budget. Källan påstår till exempel att 73 % rånare uppger att de hade rånat ett hus, även fast det hade ett larm.

Samtidigt säger samma källa att ett hem utan ett säkerhetssystem är två till tre gånger mer troligt att bli rånat. Hur denna fakta går ihop med det första påståendet är kanske svårt att förstå, vid en första anblick. Vidare har studier av FBI visat att hemlarm och andra säkerhetssystem för hemmet minskar risken för att bli offer för rånare med 15 gånger. De berättar även om hur 85 % av tillfrågade poliser uppger att de tror att ett hemlarm hjälper att avstyra rånförsök.

Källan påstår också att inbrotten har minskat globalt – närmare bestämt med 53 % de senaste tio åren.

Fördelar med hemlarm

Det finns olika funktioner och typer av larm som erbjuds för hemmet. Skaffar du ett larm som är kopplat till larmcentral, är en stor fördel att du direkt får kännedom om när något sker med ditt hus. Om du är borta, kan larmcentralen skicka väktare eller polis som kan ta hand om situationen.

En annan fördel är, som nämns kort ovan, att larmet i sig är avskräckande för tjuvar. Chansen finns att ditt hus kanske var föremål för ett tänkt inbrott, men skonades när rånarna upptäckte att det fanns ett larm. Ett annat exempel på ena fördel är att du får kännedom om när någon går in i, och går ut ur, hemmet. Det här kan lämpa sig särskilt bra om du har barn.

Men är det alltid värt det? Troligtvis inte. Men det är upp till var och en att avgöra.