Hitta din tandläkare i Gävle

Hitta din tandläkare i Gävle

Tandhälsan är otroligt viktig för oss människor. Bland annat har forskning visat att en dålig tandhygien kan leda till flera allvarliga sjukdomar, man har till exempel sett att en dålig tandhälsa har kopplingar till demens. Det finns dock mycket man själv kan göra för att säkerställa att tänderna är i god kvalitet, bland annat genom regelbundna besök till tandläkare i Gävle. En tandläkare skiljer sig lite från en tandhygienist, bland annat eftersom de får arbeta i tänderna. Detta kan innebära att de får borra och göra större ingrepp. Tandhygienisten jobbar mer i ett förebyggande syfte genom att se till tändernas utsida. De arbetar även mycket med att ta bort tandsten och plack.

Bra tandhygien i Sverige

Tack vare att barn och ungdomar får gå gratis till tandläkaren upp till vuxen ålder förebyggs slitage och dålig munhygien. Det är viktigt att ta god hand om tänderna redan från tidig ålder för att tändernas kvalitet ska hålla så bra som möjligt hela livet. Det handlar om tandborstning två gånger per dag samt användning av tandtråd. Idag tipsar de flesta tandläkare även om att använda eltandborste då den rengöra tänderna mycket bättre än manuell tandborste. Även valet av tandkräm är viktigt och vissa personer kan ha olika behov. En del har exempelvis lätt för att få ilningar i tänderna, då kan en mildare och mer skonsam tandkräm hjälpa.

Regelbundna besök hos tandläkare i Gävle

Om du bor i Gävle kan du, precis som i andra städer, välja att gå regelbundet till tandläkaren, även om du är vuxen och inte längre går gratis. Många tycker att tandläkarbesök är dyrt och undviker därför att gå. Något som i slutändan tyvärr kan resultera i dyra lagningar och till och med operationer. Idag kan man dessutom oftast välja att fortsätta bli kallad och ha en försäkring. Priserna för denna försäkring varierar beroende på tandskick och munhälsa. Ju sämre tänder, desto dyrare brukar försäkringen vara. Men fördelen med en försäkring är att du kan förutse dina kostnader och betala månadsvis, istället för en oväntad stor summa en gång per år. Nyckeln till bra tänder är rutinerna. Be din tandläkare om råd vilka rutiner du bör följa för att ha hela och rena tänder.