Hur ska man installera golvvärme?

De senaste tio åren har fastighetspriserna stigit rejält runt om i landet. Bortsett från en prisnedgång under 2016-2018 som var som kraftigast i Stockholm har priser på både lägenheter och småhus stigit konstant.

Renovering

Om man bor i ett gammalt hus och fått en bra värdeökning kan det ibland vara intressant att renovera. Ett sätt att både minska driftkostnader i huset och att höja mysfaktorn är genom att installera golvvärme. Här går vi igenom fördelar och nackdelar som familjen Andersson i Farsta utanför Stockholm (fiktiv familj) stötte på när de skulle bestämma sig för hur de skulle lösa golvvärmeinstallationen.

Göra jobbet själva

I det här fallet kände man sig ganska händiga och funderade på att göra hela jobbet själva. Istället för att anlita en golvläggare som både skulle ta bort det gamla golvet, fräsa spår för värmeslingor, dra slingor och lägga nytt golv skulle man kunna spara stora pengar på att kavla upp ärmarna.

Nackdelar med att göra allt själva

Man insåg snabbt problematiken med att göra allt själva. Den här gamla villan i Farsta hade en vacker fiskbensparkett från 1920-talet och för att bevara den i gott skick behövdes hjälp från en riktigt kunnig golvläggare.

Ta in en firma

Det är alltid enkelt att lägga ut jobbet. Ta kontakt med några golvläggare som verkar seriösa, ta in offerter och sen köra igång med den som verkar bäst. Tyvärr räcker det inte med en golvläggare för att dra värmeslingor utan den installationen måste göras av en behörig elektriker. Därmed måste två företag vara delaktiga i processen och kostnaderna drar då genast iväg.

Vad gjorde då familjen Andersson?

Som tur var hade familjen ägt huset så länge att de varit med på en stor del av prisuppgångarna på bostadsmarknaden i Stockholm. Därmed hade man ett rejält övervärde i huset som kunde belånas för att genomföra renoveringen. Man valde den enkla vägen och tog in hjälp för hela jobbet via golvläggarestockholm.net. Här kommer några av deras tips till den som funderar på att dra in golvvärme i huset.

  • Bestäm redan från början om ni ska dra golvvärme i hela huset eller bara i vissa rum
  • Kolla av så att den golvläggare ni anlitar har gjort liknande jobb förut och kan hålla i hela projektet
  • Ta in flera offerter och be dessutom om referensuppdrag