Det finns en hel massa olika fonder att välja mellan för den som vill börja fondspara. Vilken typ av fond ska man välja och vart någonstans kan man vända sig för att få råd och hjälp? Svaret på den frågan är att du ska ta hjälp av en fondförvaltare. En så kallad investeringsfond kanske är svaret för dig?
Hur och var någonstans som man ska fondspara är ofta en mycket viktig och väldigt avgörande fråga för många som har bestämt sig för att börja fondspara. Bara anblicken av alla de många olika typer av fonder som finns kan få den allra tappraste att bäva. En ganska vanlig typ av fond som många fondsparare väljer att satsa sina pengar i är en så kallad investeringsfond.
En investeringsfond skulle med viss rätt kunna liknas vid ett slags kooperativ. Det handlar om en fond som består av ett stort antal så kallade värdepapper. En sådan fond brukar ofta kallas för ”portfölj” och den ägs gemensamt av ett flertal olika personer. Alla som placerar sina pengar i en investeringsfond blir per automatik delägare i fonden.
Samlingen av värdepapper, eller ”portföljen”, består ofta av aktier och andra typer av räntebärande värdepapper. Varje enskild andelsägare i fonden är med andra ord även ägare till en viss del av den förmögenhet som fonden består av.
Fondförvaltare i Sverige
En fondförvaltare, det kan till exempel vara Advisor fondförvaltning eller någon annan, har till uppgift att ta ansvar för hur fondens pengar ska placeras. Med tanke på att en investeringsfond i genomsnitt kan innehålla värdepapper för uppåt en halv miljard SEK så är det lätt att förstå vilket enormt ansvar som vilar på fondförvaltarens axlar.
Lek med tanken på att en viss investeringsfond sitter på aktier i 75 olika börsnoterade företag så betyder det att varje andelsägare i fonden också äger aktier i vart och ett av dessa företag. Om fondens värde stiger så ökar också värdet för varje andel i fonden. Detta enskilda andelsvärde bestäms från dag till dag och bestäms genom att man dividerar fondens aktuella värde med antalet andelar i fonden. Resultatet blir då ett så kallat nettoandelsvärde.