Kamerabevakning hemma – Detta bör du tänka på

Kamerabevakning hemma – Detta bör du tänka på

Har du planer på att sätta upp kamerabevakning hemma? Välj rätt produkt och tänk på vilka regler som gäller.

Lagar och regler för kamerabevakning

Kamerabevakning i ditt eget hem är alltid lagligt. Detsamma gäller i din trädgård, i ditt garage osv. Men detta enbart så länge som du är ägare av marken. Står garaget på din gård kan övervakning sättas upp. Det är däremot inte lagligt att montera kamera i bostadsrättsföreningens gemensamma garagelänga. Så länge som kameran enbart filmar vad som är i huset, eller på gården, så behövs inget tillstånd.

Bevaka utomhus eller inomhus?

Vad är målet med att montera upp kamerabevakning? Är det att minska risken för inbrott och skadegörelse eller för att ha koll på att katterna mår bra? Självklart spelar målet med övervakningen roll i val av kamera. Det är även möjligt att koppla samman flera kameror (både ute och inne) och på detta sätt få en helhetsbild vad som händer.

Kostnad = Kamera plus abonnemang

Det är lätt att enbart se på kostnaden för själva kameran. Men i de flesta fall tillkommer ett abonnemang.

  • Abonnemang för molntjänst

Om filmerna sparas på en molntjänst kan det vara gratis upp till en viss nivå. Men för att kunna spara filmer under en längre period kan abonnemang behöva tecknas.

  • Larmoperatör

För högst säkerhet bör kamerabevakning vara en del av komplett hemlarm. Ett larm med bland annat inbrottslarm, brandlarm och rörelsesensorer. När larmet aktiveras kommer även dessa kameror att sända material till larmoperatören som därmed har god information innan beslut tas för åtgärd.

Hur mycket det kostar med abonnemang hos en larmoperatör kan variera beroende på vilken lösning som efterfrågas. Ska det exempelvis vara fria utryckningar eller ska en summa betalas varje gång väktare behöver åka till platsen?

Kontrollera Wifi innan

Kamerabevakning kräver internetuppkoppling och oftast WiFi. Kontrollera därför att hemmets WiFi når till den plats där kameran förväntas sättas upp. Ta en mobil, dator eller surfplatta och provsurfa i närheten av monteringsplatsen. Vid problem med uppkoppling kan en extra WiFi-punkt behöva monteras upp. Kom ihåg att kameran ska sända video i hög kvalité och därmed kräver mycket stabil internet. Finns möjlighet att koppla in kameran via kabel kan detta vara ett alternativ. Men det är inte alla kameror som har denna anslutningsmöjlighet.