Längdskidor – nybörjartips

Att åka längdskidor är en starkt förankrad sport i Sverige och princip hela Norden. För de som inte har prövat på det ännu är det aldrig försent för att lära sig. Entusiasten Fredrik Erixon har delat med sig av några av sina bästa tips. I meritlistan finns bland annat vasaloppet på den snabba tiden 4.44. I den här texten samlas några av de råd han ger till nybörjare.

Disciplin

Enligt Fredrik är en av de viktigaste faktorerna disciplinen. Många längdskidsåkare tvekar på att ge sig ut när det känns lite för kallt ute. Enligt Fredrik beror detta på att många inte har tillräckligt bra handskar och strumpor. Han menar att om man fryser om händerna eller fötterna är det såklart inte kul att vara ute och åka längdskidor

Komplicera inte

Ett annat av Fredriks tips är att man inte bör komplicera det hela så mycket. Han tillägger att man kan använda starttejp och sätta fast det på fästzonen under skidorna för att få ett riktigt bra fäste som håller i 20 mil.

Lär dig staka

Fredrik betonar verkligen vikten av att lära sig staka. Det är nämligen stakningen som gör att man belastar mag- och ryggmusklerna, vilket gör att man inte blir så trött lika snabbt som utan stakning. För att kunna staka på ett bra sätt måste man enligt Fredrik köpa bra stavar. ”Det är superviktigt”.

Ett ben i taget

Fredrik säger att de flesta nybörjare släpar med båda skidorna i marken, de som är bra längskidåkare står dock ofta på ett ben. ”Det är då det går att åka”. Han säger att det gäller att våga förflytta hela vikten på endast ett av benen – han förnekar dock inte att det är ganska svårt och kan kräva en hel del övning och träning.

Att börja åka längdskidor är relativt enkelt. Bara säsongen, vädret och snödjupet är med dig behöver du bara beställa ett paket med längdskidor från outdoorexperten.se och sätta igång.

Källa: Sportamore