Musik

Det finns många genrer inom musik och rock samt blues har spridit sig i flertalet kontinenter. Här kommer lite tips och inspiration för de som vill hitta bra tips för nästa musikstund!

Rockens mest inflytelserika basister

Basister får ibland stå i skuggan av sångare och gitarrister. Påfallande ofta är instrumentet inte lika framträdande som till exempel sång eller gitarr. Genom åren har rockgenren dock gett oss många talangfulla basister att lyssna på. Här är några av dem:

Phil Lynott – Thin Lizzy

Thin Lizzy var ett av 70-talets mest framgångsrika rockband, och oftast var det Phil Lynott som låg bakom låtarna. Uppväxt som en faderlös färgad pojke i 60-talets Dublin kom många av hans låtar att handla just om utanförskap och det tuffa livet i den irländska huvudstadens förorter. Thin Lizzy’s stora genombrott kom 1976 med plattan Jailbreak som har rosats av kritiker från alla världens hörn. På skivan står Phil Lynott som kompositör på vartenda av albumets nio spår.

Geddy Lee – Rush

I Kanadas förmodligen största rockgrupp genom tiderna hittar vi den mycket tongivande bassisten Geddy Lee. Precis som Phil Lynott är han också sångare och kompositör i bandet. Enligt många är Geddy den bästa basisten i världen, och sedan 2012 är han med sina bandkamrater med i det mycket prestigefulla Rock and Roll Hall of Fame. Som de första rockmusikerna någonsin utnämndes han dessutom tillsammans med sina kollegor till Officer of the Order of Canada.

Mark King – Level 42

Känd för sin karaktäristiska spelstil på basen, även känt som slapbass, kan Mark King räknas in till en av de stora basisterna inom rocken. Spelstilen slapbass introducerades redan på 70-talet, men Mark kallas ofta för pionjären som tog tillbaka den genom att blanda det med 80-talets poppiga mainstreammusik. Precis som de två föregående var han utöver bassist också sångare i sitt band Level 42.

 

Tre tongivande bluesartister

Blues är en genre där instrumentalister verkligen har kunnat skina. Gitarrister och sångare framför allt, och de här tre artisterna nedan har på ett eller annat sätt haft ett stort intryck på genren.

B.B King (1949 – 2015)

B.B King är en av de största och mest berömda bluesartisterna. Förutom sina karaktäristiska solon är ett av hans kännetecken en väldigt intensiv sångstil. Han har en bakgrund inom gospel, vilket med största sannolikhet influerade hans unika sätt att sjunga på. I inledningen av hans professionella karriär blev han inbjuden att spela i radio, och lite senare blev han en känd radioprofil känd som ”The Beale Street Blues Boy”. Namnet förkortades sedan till Bee-Bee, som senare reducerades ytterligare till bara initialerna B.B, namnet han är känd som än idag.

Albert King (1923 – 1992)

Albert brukar tillsammans med B.B King och Freddie King kallas för ”The three kings of electric guitar”. Albert flyttade från Osceola till Saint Louis 1956 där hans karriär också började ta fart på allvar. Han började spela med flera lokala band, och i slutet av samma år hade han byggt upp ett rykte som en av de bästa gitarristerna i området.
Två år senare hade hans popularitet nått den nivån att han fick ett skivkontrakt med Bobbin Records. Inspelningarna sålde hyfsat, framför allt i Saint Louis-området, men den riktiga stjärnstatusen nådde han först nästan ett decennium senare när han skrev på för Stax Records.  Det första skivsläppet med Stax, ”Born under a bad sign”, var väldigt framgångsrikt och skulle komma att färga hela 60-talets bluesvärld.

Steve Ray Vaughan (1954 – 1990)

Steve föddes i Texas och började spela gitarr i 10årsåldern, inspirerad av sin äldre bror Jimmie. Redan i tonåren var han en profil i Dallas musikvärld. Hans rykte som skicklig musiker gjorde att han blev medlem i gruppen The Fabulous Thunderbirds som slog igenom i slutet av 1970-talet. Steves karriär flöt på men avslutades 1990 abrupt i en omtalad helikopterkrasch.

This entry was posted in musik
Bookmark this article Musik