Överfallslarm och andra sätt man skyddar sig på i andra länder

Överfallslarm och andra sätt man skyddar sig på i andra länder

Att människor känner sig otrygga är ett universellt problem. Det är förstås bättre och sämre i olika länder, men om man tänker sig att Sverige är ett av de bättre länderna i världen, kan man förstå att det finns många andra som känner sig minst lika otrygga som vi gör. Frågan är om överfallslarm är lika populära i andra länder som här i Sverige.

Lagar och regler i Sverige

I Sverige är överfallslarm relativt populära. Detta beror på att vi är väldigt begränsade i vad vi får lov att använda för att försvara oss. Att skrämma någon med ett högt ljud kan tyckas vara lite lite om man jämför med andra länder, men det är ofta ganska effektivt. 

Att bära med sig kniv eller ett knogjärn är inte tillåtet på allmän plats i Sverige. Är man under 21 år gammal får man inte ens lov att äga dylika saker. I många andra länder är detta dock helt lagligt och till och med uppmuntras.

Pepparspray är inte heller lagligt i Sverige, inte utan speciellt tillstånd. Det finns dock andra typer av försvarssprayer som är lagliga som fungerar i princip lika bra.

I vissa länder, som i USA, får man i många stater lov att bära vapen som pistoler och andra skjutvapen. Detta kan tyckas vara extremt, speciellt om man jämför med i Sverige där vi som mest kan skydda oss genom överfallslarm och försvarsspray. För alla typer av skjutvapen i Sverige krävs tillstånd och det är i regel inte speciellt lätt att få. Det går inte att motivera genom att hävda att du behöver det för att försvara dig till exempel.

Överfallslarm och andra sätt att skydda sig

I många länder som är långt ifrån lika trygga som Sverige, är överfallslarm intressant nog inte alls lika vanligt. I vissa länder i Sydamerika till exempel, där rån och mord är mycket vanligare än här, förlitar de sig mer på appar och larm som går direkt till polisen istället. Överfallslarm som låter högt är inte alls lika populärt. I många fattigare länder är invånarnas liv betydligt mer inskränkta än vad våra liv är i Sverige. Det är inte helt ovanligt att polisen dessutom är korrupt, vilket gör att anmäla ett överfall svårt. I dessa länder säger man ofta att om någon vill råna dig, så ska du bara ge dina ägodelar utan att försöka försvara dig. För försöker du dig på någon form av självförsvar är risken att allt eskalerar och rånarna har ofta lite att förlora. Inga ägodelar är värt ditt liv.