Om det finns två rätter som förknippas med Danmark torde det vara pulse och smörrebröd. Den tidigare av dessa är sällan vad som bjuds vid festligare tillfällen, medan smörrebröd nått status av att vara så kulturellt viktig en rätt blir. Trots att smörrebröd är ett begrepp de flesta känner till, är det inte någon enkel sak att definiera vad ett smörrebröd faktiskt är. Vanligtvis talar man ganska löst om rågbröd och mycket pålägg. Detta är kanske inte ett exakt eller vetenskapligt sätt att besvara den fråga som ställts, men icke heller osant. Smörrebröd har dock gått från att vara en Dansk vardagsrätt till att bli ännu mer! Även i Sverige kan man hitta serveringar som fokuserar helt på pilsner och smörrebröd. Inte sällan kan man vid intresse bjudas en pärla.
Besök denna sida för att köpa smörrebröd till festen!
Kreativ öppenhet
Den som tillreder smörrebröd kan känna stor frihet! Det finns många smaker som kan kombineras till en rätt i miniformat. Detta är en annan definition av vad som konstituerar ett smörrebröd. Såväl majonäs som fisk, ägg, ost eller kallskuret kan med fördel användas i jakten på den perfekta kombinationen. Det är vanligt att man bjuder på några olika sorters smörrebröd om det är en större fest. Precis som med sill finns det olika varianter som tilltalar olika gäster.
Klassiskt sett är pilsner vad som finns i glasen. Det finns en hel del alternativ när det gäller pilsner med dansk öl fungerar ofta bra. Värt att tänka på är att även servera alkoholfri öl till de gäster som väljer att undvika alkohol. Även i denna kategori finns såväl IPA som traditionella ölsmaker att testa. Hur man serverar smörrebröd är helt och hållet upp till värden och värdinnan att avgöra. Vissa bygger ett smörgåsbord av smörrebröd medan andra har detta som komplement till annan mat eller i kombination med tillbehör. På sätt och vis kan man också använda smörrebröd som en utmanare till landgången som är en annan sorts matig smörgås. En landgång är betydligt större än ett vanligt smörrebröd och man kan behöva minst 2 smörrebröd för att nå samma portionsstorlek.
Väljer man att servera smörrebröd kan man räkna med att det smäller högt! Det finns många som vurmar för dessa anrättningar som ger en snabb helhet och en fin balans av smaker. Beställer man smörrebröd från proffs kan man även i förväg ta del av alternativ och välja smaker utifrån önskemål.