Så cyklar du mountainbike i mörker

Så cyklar du mountainbike i mörker

Under våren och sommaren är det inga problem att cykla mountainbike trots att klockan indikerar att det är kväll. På hösten är läget dock annorlunda, men du bör inte låta de mörka kvällarna hindra dig från att susa fram i MTB-spåret. Med mörkrets infall börjar nämligen ett helt nytt äventyr du kan uppleva på dina två hjul, nämligen kvällscykling.

För de flesta av oss som arbetar på dagarna är det på grund av mörkret svårt att cykla på vardagskvällarna under hösten. Om du inte nöjer dig med att sitta hemma på motionscykeln eller bara cykla på helgerna bör du därför prova på att cykla mountainbike i mörkret. Även om det kan låta lite skrämmande, behöver du egentligen bara lite bättre cykelbelysning än en cyklist som pendlar till jobbet för att cykla i MTB-spåret på kvällen. Som tur är finns det gott om bra cykelbelysning på marknaden idag.

Varde ljus

En bra uppsättning av cykellampor är inte lika tung och otymplig som du förmodligen föreställer dig att den är. Den moderna tekniken har nämligen möjliggjort för tillverkarna att ta fram pålitlig cykelbelysning med låg vikt som kan guida dig i mörkret. Ljusstyrkan, vikten och utformningen kommer skilja sig en hel del åt mellan olika varumärken och även bestämmas utifrån din budget. Viss belysning består av en enskild cykellampa med inbyggt batteri medan andra cykellampor drivs av batterier som du kan bära med dig i fickan eller på din cykel.

Många cyklister väljer att ha åtminstone två cykellampor. Den ena monteras på styret och ger ofta ett starkare ljus. En sådan cykellampa är ofta lite tyngre. Den andra lampan fäster du på din cykelhjälm och denna typ av cykellampa är ofta lite lättare och mindre. Den är perfekt för att lysa upp den del av stigen som du fäster ögonen på, till exempel i kurvor, medan cykelbelysningen på styret lyser åt det håll som styret är riktat. När skuggor kastas i spåret blir det mer spännande att cykla. Det är viktigt att du hela tiden håller ögonen öppna, eftersom djurlivet ofta är mer aktivt på kvällarna.