Vad tjänar en stafettläkare i månadslön?

Stafettläkare är ett annat namn för en hyrläkare. Det är helt enkelt en läkare som arbetar som konsult via ett bemanningsföretag. Ofta rör det sig om en allmänläkare som arbetar på en vårdcentral eller hos en annan vårdgivare. Anledningen till att vårdgivaren har hyrt in läkaren är för att kunna fylla vakanser som annars inte skulle kunna tillsättas med ordinarie personal.

Om du är läkare finns det anledning att fundera på om inte detta vore rätt val i karriären för dig. För genom att bli stafettläkare kan du säkerställa att du får en hög lön. Du kan även välja ett fakturera via ditt eget bolag om du föredrar att göra det. Och skulle du inte ha ett bolag att fakturera via kan du alltså istället välja att lyfta lön som anställd av bemanningsföretaget i fråga.

Nedan går vi igenom den ekonomiska aspekten av att jobba som konsult. Vi berättar bland annat vilken månadslön du kan förvänta dig att få, mellan tummen och pekfingret.

Som stafettläkare sätts din lön utifrån flera faktorer

Det finns flera faktorer som tillsammans avgör vilken månadslön du kan förvänta dig att få. När du arbetar som stafettläkare sätts din lön bland annat utifrån:

  • Var du jobbar
    Den ersättning som inhyrda läkare får varierar beroende på vilket landsting du väljer att jobba i. En bra tumregel är att lönerna generellt sett är lite högre uppåt i landet. Även avtalet mellan ditt bemanningsbolag och vårdgivaren ifråga är såklart en faktor som spelar in.
  • Vilket bemanningsföretag du väljer
    En annan faktor som påverkar din lön är ditt val av bemanningsföretag. Bemanningsbolaget vill såklart ha sin beskärda del av kakan. Du kan i många fall förhandla lite om marginalen, och ju större kompetens du har desto större brukar ditt förhandlingsutrymme också vara.
  • Din erfarenhet
    Även din arbetslivserfarenhet är förstås en viktig faktor som i hög grad påverkar din lön som stafettläkare. Om du är en specialist inom något område får du vanligtvis än högre ersättning än en allmänläkare utan specialisering. Råder det dessutom brist på just din specialitet kan du räkna med en än mer generös ersättning.