Jämför familjeabonnemang till mobil

Det finns stora summor att spara, varje månad, för den som jämför familjeabonnemang från de olika mobiloperatörerna. Det är dessutom inte bara priset som bör jämföras. Här presenteras de viktigaste sakerna att kontrollera.

Surfmängden – Fördelas eller samma?

Det finns två alternativ gällande surfmängden inom ett familjeabonnemang.

  • Alla få lika mycket som huvudabonnemanget
  • Alla får dela på den surf som köps in

Dessa två alternativ skapar helt olika förutsättningar för vilken operatör som bör väljas och surfmängd som behöver köpas. I det första alternativet får alla lika mycket. Om det exempelvis ingår 50 GB kommer alla familjemedlemmar att få exakt denna summa. Familjemedlemmarna kan inte dela mängden mellan sig och behöver själva köpa mer surf om det tar slut.

Det andra alternativet innebär att allt delas upp. Om 50 GB köps, och det är fem personer i familjen, kan varje person bara använda 10 GB. Det skapar en betydligt större begränsning. Jämför på sajten Familjeabonnemang utifrån hur surfmängden fördelas för att hitta det billigaste alternativet.

Sparas surfen?

En punkt som skiljer sig mellan operatörerna är om surfen får sparas till kommande månader eller inte. Väljs ”Obegränsad surf” spelar det självklart ingen roll men är det surfpott kan det vara en viktig punkt som avgör vilken operatör som väljs.

Bindningstid och nya telefoner

Ett par operatörer erbjuder bindningstid på deras mobilabonnemang. Om bindningstid väljs kan operatören ge ett lägre pris på exempelvis en, eller flera, nya telefoner. Behöver någon/några personer i familjen nya telefoner kan det alltså vara värt att se på detta alternativ.

Även de operatörer som inte erbjuder bindningstid kan sälja mobiler. Dessa kan exempelvis köpas på delbetalning och betalas då tillsammans med det löpande abonnemanget. Däremot är det sällan som någon rabatt ges eftersom det inte är någon bindningstid.

Jämför familjeabonnemang utifrån pris – exempel

I följande exempel är det en familj som jämför familjeabonnemang utifrån surfmängd och pris. Det är fyra personer i familjen. Det första de gör är att kontrollera hur mycket surf varje person är behov av per månad.

  • Förälder 1 – 5 GB
  • Förälder 2 – 20 GB
  • Barn 1 – 25 GB
  • Barn 2 – 0,5 GB

De beräknar alltså att 50 GB skulle räcka för hela familjen och jämför familjeabonnemang med 50 GB surfmängd som fördelas upp till de olika användarna. Hos de operatörer där alla familjemedlemmar får lika mycket surf kontrolleras hur mycket abonnemang med 25 GB kostar.

Som visas i exemplet spelar alltså det stor roll hur surfen fördelas för att rätt pris ska kunna jämföras mellan de olika operatörerna.