Vad du inte får veta om din parterapi

Funderar du på att gå i parterapi, eller gör ni det redan? Det finns ett par saker som terapeuten sannolikt inte berättar – eller något som de säger, med förhoppningen att ni inte ska göra som han eller hon säger. Det kanske inte är alla, men en parterapeut i Stockholm berättar att följande saker är något som många parterapeuter ”försöker” med.

De försöker luras

Terapeuten i Stockholm berättar att hon ibland säger åt klienterna att de inte får vara intima tills nästa gång de ska träffas – att de helt enkelt inte ska röra varandra. Det hon egentligen hoppas på är att de ska misslyckas med just det, och istället förenas i att göra det förbjudna.

Hätska argumentationer kan vara något gott

Terapeuten i Stockholm säger att hon älskar när par argumenterar i väntrummet innan sin parterapi. Detta eftersom det är ett tecken på att de åtminstone bryr sig om varandra fortfarande. Om någon av dem, eller om båda i paret, verkar vara likgiltiga, så blir hennes jobb betydligt svårare.

Prata inte med vänner

Att prata om problem i förhållandet med en vän kan kännas skönt, men det kan också göra saker och ting sämre. Terapeuten säger att man aldrig bör tala om saker i förhållandet med vänner, som man inte har redan har talat med sin partner om.

Gå och lägga sig arg? Inga problem

Hon säger också att det inte behöver vara dåligt att gå till sängs medan man fortfarande är upprörd. Snarare menar hon att det är bättre – om man försöker lösa allting innan man går och lägger sig, finns en risk för alldeles för lite sömn, och att man är tjurig dagen efter. Hon föreslår istället att man går och lägger sig arg, vilar gott, och sedan försöker lösa problemet dagen efter.

Illavarslande tecken

Terapeuten i Stockholm tar upp framförallt tre saker som är ett tecken på att det inte bådar gott för paret: att de pekar finger mot varandra, kallar varandra för fula saker och när ingendera av klienterna kan ta på sig även det minsta lilla ansvar för situationen som uppstått.